Čtvrtek, 28. března 2024

Brity zavaluje papír. Asie už o něj nestojí

Brity zavaluje papír. Asie už o něj nestojí
Británie patří k zemím, kde je třídění domácích odpadů rozšířené a efektivní, ale nyní je ohrožuje globální hospodářská krize. V Asii, kam směřuje většina britského tříděného odpadu, totiž klesá poptávka po starém papíru i plastech.

Za poslední měsíce poklesly ceny starého papíru, plastů a kovů až o 80 % a ve skladištích po celé Británii se vrší hromady bezcenného odpadu. Očekává se také, že situace se ještě zhorší po Vánocích, kdy se bude třídit hodně papíru i skla.

Podle britského tisku se starý papír a plasty vyvážely do Asie, především do Číny, v kontejnerech od asijského zboží, které by se jinak vracely prázdné. Ale před několika měsíci poptávka prudce klesla a překvapila průmysl i místní úřady. "Před šesti týdny šlo prodat prakticky vše. Ceny byly stálé a v některých případech rostly. Nyní je trh zdecimovaný," řekl Paul White majitel společnosti se starým papírem MW White.

V Británii se každý rok shromáždí na 8,6 milionu tun starého papíru a kartonů. Z toho 4,6 milionu se vyváží, ze tří čtvrtin do Asie. Z této oblasti ale poptávka klesla prakticky na nulu, uvedla britská Papírenská asociace (CPI).

Pro vládu tak krize přinesla další dilema. Po letech přesvědčování občanů, aby pomáhali tříděním odpadů životnímu prostředí, by se nyní mohlo stát, že vytříděný odpad skončí na skládce. "Mohl by nastat katastrofický scénář, podle něhož by část materiálu z třídění šla na skládku nebo do spalovny," připouští Peter Seggie z CPI.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů