Pátek, 29. března 2024

Třídíme odpad. A je nám teprve pět

Třídíme odpad. A je nám teprve pět

Hřivínův Újezd - Mateřská a Základní škola v Hřivínově Újezdě na Zlínsku vede děti k třídění odpadů zajímavým způsobem. Už od letošního září tam totiž jako pomůcka dětem slouží koše na odpadky, které svým vzhledem připomínají kontejnery na plast, sklo, papír a ostatní odpad.

Paní učitelky si malé kontejnery pochvalují.

„Děti si připadají důležitě, když jako dospělí vyhazují odpad do speciálních nádob,“ uvedla učitelka Helena Janíková.

„Tím, že jsme získali tyto malé kontejnery, můžeme děti k třídění přímo vést a ne jim o tom jen povídat. Výsledky jsou mnohem efektivnější,“ dodala.

Podle ní si děti dávají dobrý pozor, aby se nespletly. „Zatím je učíme používat koš na papír a sklo, až si to důkladně zafixují přidáme popelničku na plast a nakonec i tu, na smíšený odpad,“ informovala učitelka.

I dětem se tenhle způsob výuky líbí. „Je to lepší než když jsme tu měli obyčejný koš,“ pochválil si malý Denisek. Podle něj je třídění dobré, protože zabraňuje nahromadění nepořádku.

Velkým příznivcem malých kontejnerů je i místní obecní úřad.

„Tyto malé nádobky nám pro školu nabídla firma, která nám v obci provádí svoz odpadů a my jsme toho s nadšením využili,“ sdělil starosta obce Josef Pospíšil. Dodal, že jedním z impulzů k tomuto rozhodnutí byl i fakt, že mnozí dospělí v obci nejsou schopni správně odpady třídit.

„Bylo nám jasné, že jestli to chceme změnit, musíme začít od nejmenších. Kdyby se podařilo, že malé dítě napomene dospělého, když ho uvidí špatně třídit, byla by naše mise splněna,“ uzavřel starosta Pospíšil.

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů