Čtvrtek, 28. března 2024

Úložiště Yucca Mountain bude o třetinu dražší

Úložiště Yucca Mountain bude o třetinu dražší

Odvody z jaderné elektřiny se nezvýší, potřebné prostředky má vynést větší výroba proudu

Až na 96,2 miliardy dolarů (62 miliardy eur) přijde první konečné úložiště použitého jaderného paliva na světě, jež se buduje v nevadském kopci Yucca Mountain. Reálně, tedy po odečtení inflace, bude stát 79,3 miliardy, o 38 procent více, než se odhadovalo v roce 2001, oznámilo americké ministerstvo energetiky.

Částka zahrnuje veškeré náklady na výzkum výstavbu a provoz úložiště po dobu 150 let od zahájení programu v roce 1983. Zvýšení rozpočtu zdůvodňuje ministerstvo inflací a větším množstvím použitého paliva, které se má ukládat pod zem.

Se zvýšením odvodů z jaderné elektřiny zatím ministerstvo nepočítá, neboť rostoucí finanční potřeby se pokryjí díky větší výrobě proudu. V původních plánech se počítalo s nejvýše čtyřicetiletým provozem amerických jaderných bloků, nyní však jaderný dozor NRC vydává licence až do šedesáti roků. V důsledku toho bude třeba místo původně předpokládaných 83,8 tisíce tun uložit nejméně 109,3 tisíce tun, tedy 5,5 tisíce m3 uranu. Použité palivo se nyní ve Spojených státech nachází ve 121 meziskladu v 39 státech.

České jaderné elektrárny Temelín a Dukovany vyprodukují za rok kolem 80 tun, tedy zhruba čtyři krychlové metry použitého paliva. Na tzv. jaderný účet, z něhož se bude financovat výstavba tuzemského konečného úložiště, odvádí společnost ČEZ z každé „atomové“ kilowatthodiny pět haléřů.

Loni tak do něj přispěla částkou 1,3 miliardy korun S úroky a dalšími příjmy včetně prakticky zanedbatelných odvodů dalších subjektů využívajících jaderná zařízení dosáhl celkový zůstatek koncem minulého roku podle mluvčí Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) Lucie Steinerové 10,2 miliardy korun. Do plánovaného ukončení provozu dukovanské a temelínské elektrárny (zhruba v roce 2045) se na tomto blokovaném účtu nashromáždí bezmála 70 miliard korun. Koncepce nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem v ČR schválená před pěti lety předpokládá, že celkové náklady na vybudování a provoz hlubinného úložiště dosáhnou 47 miliard Kč (v cenách roku 1999). Vlastní výstavba včetně výzkumu, vývoje a projektu tvoří polovinu této sumy.

Další informace:

Kromě pěti haléřů odváděných z každé kilowatthodiny na jaderný účet dává společnost ČEZ ze zisku stranou každoročně více než miliardu korun na budoucí vyřazování jaderných elektráren z provozu; do roku 2045 se tak nashromáždí nejméně 50 miliard Kč. Z dalšího speciálního účtu se platí výstavba, provoz a vyřazení meziskladů použitého paliva z provozu, dále nákup skladovacích kontejnerů, pojištění jaderné odpovědnosti a přeprava použitého paliva k trvalému uložení. Na tyto účely odvádí ĆEZ navíc z každé kilowatthodiny z Temelína 2,15 a z Dukovan 1,65 haléře.

Náklady na jaderné palivo představují v ceně vyrobené elektřiny necelou pětinu. S dalšími přibližně deseti haléři na úplnou likvidaci jaderného zařízení a použitého paliva nepřesáhnou třicet procent ceny vyprodukovaného proudu.

České jaderné elektrárny Dukovany a Temelín vyrobily loni 26,2 miliard kilowatthodin proudu. Na celkové hrubé výrobě elektřiny se tak podílely 29,7 %, uvádějí statistiky ERÚ. Spotřebovaly k tomu necelých 80 tun uranového paliva o objemu 4 m3. Uhelné elektrárny na stejnou výrobu proudu spálí 26 miliónů tun hnědého uhlí (více než polovina tuzemské těžby) a do ovzduší vypustí totéž množství skleníkového plynu CO2. Na odsíření se navíc použijí téměř dva milióny tun vápence a na skládky putuje 6,5 miliónu kubíků popílku. Dukovanská elektrárna vyrobila od spuštění prvního bloku v roce 1985 přes 280 miliard a temelínská od zahájení provozu v roce 2000 více než 70 miliard kWh.

Světové zásoby ekonomicky dostupných jaderných paliv mohou bez recyklace paliva při zachování současného výkonu provozovaných reaktorů vystačit na 85 let. Pokud by se nasadily rychlé reaktory, pak by s recyklací mohly vystačit na 2,5 tisíce let. Zásoby lithia pro další generaci fúzních reaktorů by vystačily dokonce na 46 miliónů let, uvádí web společnosti ČEZ.

Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) – www.surao.cz
Koncepce nakládání s radioaktivními odpady a vyhořelým jaderným palivem v ČR - proe.cz
Zákon č. 18/1997 Sb. ze dne 24. ledna 1997 o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření (atomový zákon) - www.sujb.cz

Zdroj: Zpravodaj České nukleární společnosti

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů