Pátek, 19. dubna 2024

Zelené úpravy vozidel

Zelené úpravy vozidel

Nejčastěji prováděné úpravy „zelených“ verzí běžných modelů vozidel:

Nápověda řazení

Asi nejúčinnější „drobností“ pro snížení spotřeby paliva, která navíc ve srovnání s ostatními úpravami nestojí nic než naprogramování, je nápověda pro nejvhodnější zařazený rychlostní stupeň. Během jízdy řidič neustále dostává informaci o tom, jaký je pro daný okamžik z hlediska spotřeby paliva optimální rychlostní stupeň. Řidič nebo řidička tak může změnou svého jízdního stylu snížit spotřebu paliva mnohdy až 10 %.

Pneumatiky se sníženým valivým odporem

Dokážou snížit spotřebu paliva až o 2 procenta. Určitou nevýhodou je ve srovnání se standardními pneumatikami mírně vyšší cena. Upravená konstrukce může přinést zhoršení chování pneumatik například při jízdě na vodě.

Prodloužené převody

Snížení spotřeby zejména pro jízdy mimo město se dosahuje například prodloužením převodů vyšších rychlostních stupňů (většinou od 3. výše). Prodloužení převodových stupňů přináší omezení dynamiky ve vyšších rychlostech. Pro běžnou jízdu bude třeba častěji řadit.

Aerodynamika

Drobnými úpravami aerodynamiky se daří zejména ve vyšších rychlostech snižovat spotřebu paliva v řádu jednotek procent. Například zaslepením masky chladiče nebo snížením spodní části nárazníků před koly. Ty jsou však vystaveny většímu riziku poškození při parkování.

Řídicí jednotka motorů

Přeprogramováním řídicích jednotek se reaguje na změnu převodových stupňů. Motory jsou naladěny tak, aby upřednostňovaly úspornost před výkonností.

ZDROJ: www.lidovky.cz, kráceno, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů