Čtvrtek, 28. března 2024

Střední Evropa bude hledat cesty ke zlepšování městských prostor

Střední Evropa bude hledat cesty ke zlepšování městských prostor

Skupina měst, univerzit a nevládních organizací střední Evropy bude společně hledat cesty ke zlepšování městských prostor. Tým organizací, který připravil společný mezinárodní projekt s názvem Městské prostory – zvyšování atraktivity a kvality urbánního prostředí (UrbSpace), se minulý týden setkal v Bratislavě na prvním oficiálním setkání. Iniciátorem UrbSpace  je Regionální environmentální centrum Slovensko společně s nadací Ekopolis ze Slovenska a českou  Nadací Partnerství.

 

„Projekt UrbSpace je spolufinancován Evropským fondem regionálního rozvoje v programu Central Europe. Uspěl v konkurenci 94 jiných projektů, z nichž bylo nakonec podpořeno pouze 30,“ uvedl Martin Nawrath z Nadace Partnerství. Třináctka partnerů zapojených v projektu UrbanSpace tak bude hledat společnou strategii a metodiku pro plánování a rozvoj městských veřejných prostor a v praxi ji také ověří na 15 pilotních projektech. „Spolupráce těchto partnerů bude jedinečná v tom, že každý z nich se zaměří na jiný prvek kvality městského prostředí. Jedná se například o celkový vzhled prostranství, jeho dostupnost pro různé skupiny uživatelů od maminek s dětmi až po tělesně handicapované obyvatele, hledisko bezpečnosti i samotného zapojení obyvatel do plánování těchto prostor,“ doplnil Martin Nawrath.  

Teoretickou část budou mít na starosti zejména technické univerzity ve Vídni a v Erfurtu. Pilotní projekty proběhnou v polských, maďarských, českých a slovenských městech a obcích. Nadace Partnerství se bude zabývat zejména účastí občanů na plánování rozvoje měst a asistencí při uskutečňování pilotních projektů. Jedním z nich je i revitalizace lesoparku v Městské části Brno-Nový Lískovec.

Kromě Regionálního environmentálního centra Slovensko, Nadace Ekopolis a Nadace Partnerství patří mezi partnery UrbSpace samosprávy Brna - městská část Nový Lískovec, Sopot (Polsko), Brzeg Dolny (Polsko), samospráva Nagykllo (Maďarsko), Vídeňská technická univerzita – Ústav městského navrhování a krajinné architektury (Rakousko), Regionální rozvojová agentura Karst-Brkini (Slovinsko), Technická univerzita Erfurt (Německo), Výzkumné centrum bezpečnosti a kriminality (Itálie), Legambiente Lombardia onlus (Itálie) a Místní rozvojová agentura La.Mo.Ro (Itálie).

 

Kontakt:

Martin Nawrath, Nadace Partnerství, tel: 515 903 134, martin.nawrath@nap.cz

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů