Pátek, 29. března 2024

Úsporné indukční vaření

Úsporné indukční vaření

Úsporné indukční vaření
aneb
elektřina jak ji neznáte

Ohřev pomocí elektrické topné spirály vznikl jako jedna z prvních aplikcí elektrického proudu. Tento jednoduchý princip je s úspěchem využíván dodnes v nespočetně mnoha přístrojích. Ve vaší domácnosti může být využit například v elektrickém vytápění, bojleru, pračce, žehličce, rychlovarné konvici, fénu nebo v litinové i sklokeramické desce na vaření.
Právě v oboru vaření se však dnes začíná prosazovat indukční ohřev, jehož princip je znám již více než sedmdesát let.

Minimální ztráty energie

Zatímco v případě elektrické spirály teplo prochází elektrickým izolantem, kovovou nebo sklokeramickou deskou a teprve poté ohřívá dno nádoby ve které vaříte, při indukčním ohřevu vzniká teplo přímo ve dně kovové nádoby. Už z tohoto popisu je zřejmé, že indukční vaření minimalizuje ztráty, které vznikají zbytečným ohřevem materiálů, jimiž teplo prostupuje. Indukčním ohřevem je přeměněno až 90% energie na teplo ve dně hrnce.

Princip indukčního ohřevu

Jak to, že hřeje?

Jde o princip ohřevu pomocí indukce elektromagnetických proudů v kovové ploše, které se ihned uzavírají a tvoří takzvané vířivé proudy. Tyto proudy ohřívají přímo kovové dno hrnce.
V indukční zóně je pod sklokeramickou deskou zabudována cívka, která je napájena z výkonového zdroje napětím o frekvenci 25 až 35 KHz. Při položení hrnce nad cívku vznikají v jeho dně vířivé proudy, které ohřejí dno hrnce, zatímco sklokeramická deska zůstává chladná a ohřeje se až stykem s teplým hrncem.

Pro a proti

Výhodou je nejen nižší spotřeba energie, rychlejší vaření a možnost okamžité regulace výkonu, ale také vyšší bezpečnost, protože povrch varné desky dosahuje nižších teplot. Také čištění desky je jednodušší.
Na druhé straně je vyšší pořizovací cena a nutnost použití nádobí z magneticky vodivých materiálů, jako je plech, litina, ocel. Protože výhody podstatně převažují, je indukční vaření stále více oblíbené.

ZDROJ:www.chadt.cz,kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů