Úsporné indukční vaření
ÚSPORNÉ INDUKČNÍ VAŘENÍ
ANEB
ELEKTŘINA JAK JI NEZNÁTE
Úsporné indukční vaření
aneb
elektřina jak ji neznáte
Ohřev pomocí elektrické topné spirály vznikl jako jedna z prvních aplikcí elektrického proudu. Tento jednoduchý princip je s úspěchem využíván dodnes v nespočetně mnoha přístrojích. Ve vaší domácnosti může být využit například v elektrickém vytápění, bojleru, pračce, žehličce, rychlovarné konvici, fénu nebo v litinové i sklokeramické desce na vaření.Právě v oboru vaření se však dnes začíná prosazovat indukční ohřev, jehož princip je znám již více než sedmdesát let.
Minimální ztráty energie
Zatímco v případě elektrické spirály teplo prochází elektrickým izolantem, kovovou nebo sklokeramickou deskou a teprve poté ohřívá dno nádoby ve které vaříte, při indukčním ohřevu vzniká teplo přímo ve dně kovové nádoby. Už z tohoto popisu je zřejmé, že indukční vaření minimalizuje ztráty, které vznikají zbytečným ohřevem materiálů, jimiž teplo prostupuje. Indukčním ohřevem je přeměněno až 90% energie na teplo ve dně hrnce.Jak to, že hřeje?
Jde o princip ohřevu pomocí indukce elektromagnetických proudů v kovové ploše, které se ihned uzavírají a tvoří takzvané vířivé proudy. Tyto proudy ohřívají přímo kovové dno hrnce.V indukční zóně je pod sklokeramickou deskou zabudována cívka, která je napájena z výkonového zdroje napětím o frekvenci 25 až 35 KHz. Při položení hrnce nad cívku vznikají v jeho dně vířivé proudy, které ohřejí dno hrnce, zatímco sklokeramická deska zůstává chladná a ohřeje se až stykem s teplým hrncem.
Pro a proti
Výhodou je nejen nižší spotřeba energie, rychlejší vaření a možnost okamžité regulace výkonu, ale také vyšší bezpečnost, protože povrch varné desky dosahuje nižších teplot. Také čištění desky je jednodušší.
Na druhé straně je vyšší pořizovací cena a nutnost použití nádobí z magneticky vodivých materiálů, jako je plech, litina, ocel. Protože výhody podstatně převažují, je indukční vaření stále více oblíbené.
ZDROJ:www.chadt.cz,kráceno
Sdílet článek na sociálních sítích