Čtvrtek, 28. března 2024

Portugalská vlnová farma

První komerčně provozovaná vlnová farmy na světě se nachází pět kilometrů od pobřeží severního Portugalska
Portugalská vlnová farma

Nová technologie, známá jako Pelamis Wave Energy Converter (konvertor vlnové energie Pelamis) a vyvinutá skotskou firmou Ocean Power Delivery (nyní známou jako Pelamis Wave Power), je páteřní strukturou první komerčně provozované vlnové farmy na světě, která se nachází pět kilometrů od pobřeží severního Portugalska.
Tato vlnová farma je provozována konsorciem podniků pod vedením firmy Enersis, jež je jednou z předních portugalských společností zaměřených na obnovitelné zdroje energií. Zpočátku bude tvořena třemi konvertory Pelamis o výkonu 750 kW, které budou vyrábět 2,25 megawatt (MW) ekologické elektrické energie generované pohybem mořských vln–což představuje dostatečné množství elektřiny pro 1.500 portugalských domácností.
Ve druhé fázi bude projekt rozšířen o dalších 28 konvertorů Pelamis, výrobní kapacita bude zvýšena na 22,5 MW, čímž bude zajištěno dostatečné množství energie pro 15.000 portugalských domácností a dosažena úspora 60.000 tun emisí CO2. Další projekty Pelamis plánují vlnovou farmu o výkonu 3 MW, tvořenou čtyřmi konvertorovými jednotkami pro ScottishPower, a vlnovou farmu o výkonu 5 MW, tvořenou sedmi konvertory Pelamis, pro firmy E-on a Ocean Prospect. Tyto dvě základny se budou nacházet u skotského, respektive anglického pobřeží.


Příslušné válce absorbují energii pohybem nahoru a dolů a ze strany na stranu, přičemž jsou přivázány zhruba 50–70 metrů pod povrchem, kde je možno využít vysokých energetických hladin.


Umělecké ztvárnění vlnové farmy Pelamis. Jeden konvertor vlnové energie Pelamis o výkonu 750 kW znamená úsporu 2.000 tun emisí CO2 za rok.

Průkopnická technologie
Konvertor vlnové energie Pelamis tvoří válcová konstrukce délky 150 metrů a průměru 3,5 metru (velikostně odpovídá čtyřem železničním vagonům). Skládá se ze tří kloubově spojených válců, z nichž každý obsahuje kompletní elektrohydraulický systém pro výrobu elektřiny, který je schopen vyrobit 250 kW elektrické energie. V srdci každého výrobního systému se nachází specificky uzpůsobený generátor ABB, který je speciálně navržen tak, aby splňoval náročné požadavky této aplikace.
ABB vycházelo ze svých rozsáhlých zdrojů v oblasti strojního inženýrství generátorů ve Velké Británii a Finsku, což mu umožnilo navrhnout kompaktní generátor o nižší hmotnosti a s minimálními energetickými ztrátami a únikem tepla.

ZDROJ: All for power, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů