Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vláda projedná obchodování s emisními přebytky

Aktualizovaná koncepce navazuje na schválené usnesení vlády č. 1280 ze dne 14. listopadu 2007.
Vláda projedná obchodování s emisními přebytky

Zásluhou poklesu emisí tzv. skleníkových plynů může Česká republika nabízet ostatním zemím prodej přebytku jednotek přiděleného množství. Získané prostředky by byly použity na úspory energie a využití jejích obnovitelných zdrojů i pro obytnou sféru.


kouřící komín - ilustrační fotoMinisterstvo životního prostředí předkládá pro jednání vlády materiál nazvaný „Aktualizace koncepce prodeje emisního přebytku v mezinárodním emisním obchodování tzv. „Green Investment Scheme“ (GIS) v České republice“. Aktualizovaná koncepce navazuje na schválené usnesení vlády č. 1280 ze dne 14. listopadu 2007. Materiál upřesňuje základní koncepci pro prodej přebytku jednotek přiděleného množství AAU (Assigned Amount Unit), kterými Česká republika disponuje v rámci kontrolního období Kjótského protokolu, tedy v období 2008-2012. Česko má závazek vůči Protokolu snížit emise skleníkových plynů v porovnání s rokem 1990 o 8 %.

Emise skleníkových plynů poklesly od roku 1990 v důsledku restrukturalizace ekonomiky a též díky implementaci ekologické legislativy pod požadovanou úroveň (v porovnání s daty roku 2006 o 24 %). Nevyužité právo, tj. přebytek, může Česká republika prodat prostřednictvím jednotek přiděleného množství - AAU a mechanismu mezinárodního emisního obchodování podle článku 17 Kjótského protokolu. Jednání proběhla již s Japonskem a zájem projevily některé další státy, mezi nimi Španělsko, Rakousko a Belgie. Materiál mimo jiné vychází vstříc Programovému prohlášení vlády, kde byl stanoven úkol (6.04), aby z výnosu prodeje emisních kreditů v mezinárodním emisním obchodování byl financován program nárokových grantů na úspory energie v bytových a rodinných domech, administrativních a veřejných budovách.
V rámci Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) nebyla však Evropskou komisí schválena podpora obytné sféry a všechny prostředky alokované v OPŽP na tento účel musí být tedy využity pro veřejnou sféru. Proto MŽP ČR navrhuje v rámci GIS, aby získané prostředky z obchodování s emisními přebytky byly vynaloženy na úspory energie a využití jejích obnovitelných zdrojů právě v bytových a rodinných domech, které jsou z podpory z OPŽP vyloučeny. Využití obnovitelných zdrojů energie pro vytápění v bytových a rodinných domech pomůže částečně vyřešit problematiku lokálních topenišť, která jako zdroj energie využívají nekvalitní hnědé uhlí, spalované navíc v zastaralých kotlích se špatnými emisními parametry.

Zdroj:Vláda
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů