Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Rozvoj přírodní zóny Huyang v Talimu v ujgurské autonomní oblasti Xinjiang bude podpořen částkou 10 milionů jüanů. Peníze budou využity na lepší ochranu zdejších divokých zvířat.
Přírodní zóna Huyang v Talimu leží na severu pouště Taklimakan. Rozloha oblasti je kolem 4 tisíců čtverečních kilometrů. V této ochranné přírodní zóně žije 8 druhů vzácných zvířat, která spadají do první státní kategorie ochrany a 26 druhů z druhé kategorie. Přes zimu zde zůstává a rozmnožuje se mnoho druhů ptáků.

Žamberk - Že z odpadového materiálu lze udělat zajímavé věci, se mohli přesvědčit návštěvníci rodinného centra Pohoda v Žamberku,
Zde se zároveň s adventní výstavou konala i výstavka výrobků přihlášených do výtvarné soutěže „Vím co s tím“. Soutěže se zúčastnilo osmnáct dětí, devět v kategorii do deseti let a devět v kategorii nad deset let. Mladí tvůrci použili například pet láhve, krabice od nápojů nebo kelímky od jogurtů. Nejoriginálnější výrobky organizátorky odměnily.

Australští ochránci přírody se marně snažili zachránit nejméně 150 velryb, které uvízly na severozápadním pobřeží Tasmánie. Než se k nim dostali, velryby uhynuly. Skupinu kytovců druhu kulohlavec černý lidé zpozorovali podle tasmánské aktivistky Rosemary Galesové z letadla. Už tehdy bylo prý mnoho zvířat mrtvých.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) spustí začátkem prosince jako první české ministerstvo edukativní webové stránky pro děti. MŽP se inspirovalo u svého německého protějšku. Chce jimi podpořit vzdělávání dětí a vzbudit v nich zájem o téma udržitelného rozvoje. Web bude launchovat on-line kampaň a PR. Na projektu s MŽP spolupracoval Econnect a on-line agentura Ilikethis!

Agentura CENIA zaregistrovala první reklamní slogan do své databáze environmentálních tvrzení. Jde o slogan "100% biologicky odbouratelný výrobek", který používá firma Blue Arrow International u svých ekologických igelitových tašek. Zveřejnění sloganu v databázi znamená, že byl ověřen Radou Národního programu environmentálního značení, a proto je možné jej považovat za pravdivý a důvěryhodný.

Ke zvýšení cen se chystá drtivá většina vodáren v České republice. Potvrdil to průzkum Deníku. Nejdražší voda je na severu Čech. Pitná voda v Česku podraží. Vyplývá to z celostátního průzkumu Deníku. Čtyřčlenná rodina s roční spotřebou zhruba 140 kubíků si tak bude muset připlatit přes pět set korun navíc.
Průměrná cena vodného a stočného za kubický metr nyní vyjde na 56 korun. Od příštího roku by to mělo být o 6,5 procenta více. V některých okresech se o cenách stále jedná a uveřejní je v nejbližších dnech.
„Máme domek se zahradou a ročně spotřebujeme přes 140 kubíků vody. Abychom snížili spotřebu, asi se přestaneme koupat a zahradu zalévat, jinak to asi opravdu nezaplatíme,“ povzdechla si Anna Dandová ze severních Čech.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů