Pátek, 19. dubna 2024

Město pasivních domů - Frankfurt nad Mohanem

Ve Frankfurtu nad Mohanem je již více než 100 000 m2 nově postavených či rekonstruovaných obytných a užitných prostor v pasivním standardu.
Město pasivních domů - Frankfurt nad Mohanem

Takto se Frankfurt diky své příkladné iniciativě a aktivnímu přístupu k ochraně klimatu stal hlavním městem pasivních domů.

 

  1. Vše začalo pasivní školou v Riedbergu
  2. Losování bytů v pasivním bytovém domě
  3. Velká výzva - rekonstrukce
  4. Zajímavé odkazy

 

Vše začalo pasivní školou v Riedbergu

Na podzim roku 2000 vyhlásil odbor pozemních staveb architektonickou soutěž na výstavbu základní školy a školky v nové městské části Riedberg zahrnující požadavek "pasivní standard je žádoucí". Přestože nebylo v žádném z předložených návrhů toto doporučení dodrženo, byla na jaře 2002 zpracována pasivní varianta vítězného návrhu.

Vícenáklady na variantu v pasivním standardu (včetně nuceného větrání s rekuperací vzduchu) byly o 4,2 % vyšší než základní varianta dle tehdejšího nařízení o úsporách energie (Energieeinsparverordnung 2002), respektive o 3,6 % pro variantu odpovídající tehdejšímu usnesení frankfurtského zastupitelstva (spotřeba energie nižší o 30 %, než stanoví nařízení o úsporách energie z roku 2002). Dodatečně byla na tento pilotní projekt poskytnuta dotace ve výši 190.000 € a díky tomu se návratnost investice při tehdejších cenách energie snížila na 38 let. Už tehdy ale bylo jasné, že kvůli neustále stoupajícím cenám energie se tato doba podstatně zkrátí.

Kromě toho si byli představitelé města vědomi toho, ze školní budova bez dostatečného větrání neposkytuje vhodné podmínky pro výuku z důvodu vysokého obsahu CO2. Venkovní vzduch v centrech měst obsahuje 300 až 600 ppm CO2, kdežto na konci hodiny je ve třídě zjištěno zpravidla více než 1 500 ppm CO2. Z tohoto důvodu je nucené větrání moderních školních budov nezbytné. Pokud nebude pohlíženo na větrací jednotku jako na nadstandard, sníží se vícenáklady z 3,6 % na cca 1,6 %!
Pozn.: Ve školách se málo větrá, prozradil výzkum, iDNES 18. října 2008

Po intenzivních jednáních o nákladech a technologii stavby bylo rozhodnuto. Novostavba školy v Riedbergu bude postavena v pasivním standardu. 1. listopadu 2004 byla otevřena nová pasivní škola s 16 třídami pro 400 žáků základní školy a se školkou pro 120 předškoláků.

Základní škola Riedberg, autor: Architekten 4a
Základní škola Riedberg, autor: Architekten 4a

Technické informace o škole v Riedbergu: www.passivhausprojekte.de

V roce 2007 zahájila provoz již druhá pasivní škola ve Frankfurtu v Preungesheim a také další dvě školky. Aktuálně je ve Frankfurtu plánováno či rozestavěno dalších 25 pasivních budov a 12 rekonstrukcí s použitím komponentů pro pasivní domy.

Za účelem doložení hospodárnosti četných stavebních městských investic byly vždy zohledňovány nejen investiční náklady, ale také provozní náklady stavby. Doposud se vždy prokázala hospodárnost investice do dosažení pasivního standardu. Z toho důvodu přijalo zastupitelstvo města Frankfurt v září 2007 usnesení, že všechny městský budovy a provozy musí být provedeny v pasivním standardu. V případě, ze pasivní dům nelze zrealizovat, musí byt toto řádně zdůvodněno. V každém případě ale platí minimální standard, a to o 30 % menší energetická náročnost, než požaduje platné nařízení o úsporách energie.

Základní škola v Preungesheim

Základní škola v Preungesheim, autor: Büro Cheret+Bozic, Stuttgart
Základní škola v Preungesheim, autor: Büro Cheret+Bozic, Stuttgart

Celkové náklady (investiční a provozní náklady) za novostavbu základní školy v Preungesheim byly díky pasivnímu konceptu sníženy na 1,63 mil. € za rok oproti 1,71 mil. € za rok za realizaci budovy v souladu s nařízením o úsporách energie.

Autor: Agata Bárta, agata.barta@pasivnidomy.cz

Zdroj: Centrum pasivního domu

http://www.pasivnidomy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů