Pátek, 19. dubna 2024

Kraj Vysočina chystá vyhlášení přírodních památek a rezervací

Kraj Vysočina chystá vyhlášení přírodních památek a rezervací
Jihlava 2. prosince (ČTK) - Vzácné střevličníky, puchýřky, sekavci, čolci i netopýři budou pro příští generace na Vysočině lépe chráněni. Kraj letos na péči o evropsky významné lokality Natura 2000, kde se vyskytují, získal z operačního programu Životní prostředí 1,5 milionu korun. Provádí za ně zaměření a inventarizaci osmi území, zpracuje plány péče o ně a nechá označit jejich hranice, řekla dnes ČTK mluvčí kraje Jitka Svatošová.
    Nově bude třeba vyhlášena přírodní rezervace Dědkovo v údolí řeky Svratky. V lesním porostu na příkrém svahu se skalním útvarem tam rostou necelé dvě stovky chráněného střevličníku pantoflíčku. Území zatím nemá žádnou zákonnou ochranu a v lese se hospodaří bez šetrných postupů k rostlinám. Podle ochránců střevličníky ohrožuje těžba dříví, pesticidy i přemnožená zvěř. Porosty by se měly prosvětlit, snížit by se měl poměr smrků ve prospěch buků a javorů.
    Jen na osmi místech v Česku se vyskytuje vzácná ryba sekavec. Na Vysočině žije v přehradní nádrži v Olšanském potoce u Nové Říše. Aby sekavci přežili, musí se chránit asi čtyřicetihektarové území povodí. Ve Fickově rybníce na okraji lesa u Nového Veselí lze zase sledovat čolky velké. Zabránit se musí nevhodnému hospodaření a znečištění vody.
    Biskupice na Třebíčsku se mohou pochlubit letními koloniemi netopýrů velkých na půdě školy a kostela. Kraj se postará o úklid a zabezpečení jejich podmínek. Regionálně významná kolonie těchto netopýrů si oblíbila také kostel v Jeřišnu-Heřmani. Vzácná rostlina puchýřka útlá se vyskytuje v rybnících Obecník a Podvěsník. Aby nevyhynuly, nesmí se vápnit, či odbahňovat.
    Kraj do šesté výzvy operačního programu Životní prostředí podal další žádost o 6,4 milionu korun, které použije v letech 2009 až 2013 na zmapování dalších evropsky významných lokalit Natura 2000, informovala mluvčí.
    Na území kraje je 170 maloplošných chráněných území, z toho 120 ve správě kraje, zbytek leží v Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy a Železné hory. Celkem 57 lokalit bylo zařazeno mezi evropsky významné. Pokud ještě nejsou, musí být do roku 2014 vyhlášeny za zvláště chráněná území. Na údržbu území, kde žijí vzácní živočichové a rostou ohrožené rostliny, dává kraj ročně z rozpočtu čtyři miliony korun.
    Zatímco vyhlášení přírodních památek a přírodních rezervací je v kompetenci rady kraje, národní přírodní památky a národní přírodní rezervace vyhlašuje ministerstvo životního prostředí a chráněné krajinné oblasti pak vláda. Návrh pro předkladatele zpracovává Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.
    Jaroslava Mikešová
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů