Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Hrádku vytápějí mateřskou školu odpadním teplem z pekárny

V Hrádku vytápějí mateřskou školu odpadním teplem z pekárny

Odpadním teplem ze sousední soukromé pekárny začali v Hrádku nad Nisou na Liberecku vytápět jednu ze svých mateřských škol. Zařízení, které teplým vzduchem z pekárny ohřívá užitkovou vodu, stálo přes půl milionu korun. Liberecký kraj přispěl 300.000 korun a zbytek dalo město ze svého rozpočtu. Vynaložené peníze se ale díky úsporám a rostoucím cenám energií do tří let vrátí, řekl hrádecký starosta Martin Půta.

Mateřská škola spotřebuje podle starosty ročně 300 gigajoulů tepla. Díky napojení na sousední pekárnu, která dosud teplo vypouštěla do vzduchu, ušetří v budoucnu na nákladech za topení nejméně 90.000 korun ročně a vzhledem k rostoucím nákladům na energie to může být ještě víc. "Přesto zůstane školka napojena i na centrální zdroj tepla, pro případ nutných odstávek nebo velkých mrazů a větší spotřeby tepla," dodal Půta.

Příhraniční Hrádek nad Nisou není ve využití alternativních zdrojů energie žádným nováčkem. Už čtyři roky zajišťuje vytápění místní sokolovny tepelné čerpadlo. Před dvěma lety byla ve městě spuštěna solární elektrárna na střeše Základní školy Masarykova. Její výstavba přišla na 11,4 milionu korun, z toho 8,4 milionu získalo město z evropských fondů. Fotovoltaické panely umí vyrobit energii pro zhruba 20 domácností. Radnice připravuje také výstavbu větrných elektráren.

Zdroj: http://www.tvrtm.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů