Úterý, 16. dubna 2024

Okresní soud v únoru konečně projedná hlukovou žalobu Olomoučanů

Okresní soud v únoru konečně projedná hlukovou žalobu Olomoučanů
Olomouc 8. prosince (ČTK) - Olomoucký okresní soud v únoru konečně projedná žalobu kvůli hluku, kterou podalo na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pět Olomoučanů z Rolsberské ulice. ČTK to dnes zjistila na občanskoprávním oddělení soudu. Spor míří před soud téměř po dvou letech od podání žaloby. Lidé doplatili nejen na to, že jejich kauzu si předávaly soudy z Prahy do Olomouce, ale i na personální změny u okresního soudu.
    Žalobu podali Olomoučané loni v únoru. Případ lidí z Rolsberské ulice dostal na stůl pražský soud, neboť v Praze má ŘSD své sídlo. Soudce však chtěl kauzu kvůli místnímu šetření předat olomouckým kolegům. O přesunu rozhodl Nejvyšší soud. Věc poté připadla olomoucké soudkyni Haně Šimkové. Ta však odešla na pobočku krajského soudu a její věci převzali kolegové. Případ nakonec dostala na starost soudkyně Markéta Stolarová. Jednání nařídila na 4. února.
    Všichni žalobci vlastnící nemovitosti v Rolsberské ulici, která je hlavní cestou na Přerov a patří mezi ulice nejhůře postižené nadlimitním hlukem z dopravy v Olomouci. Po ŘSD, které komunikaci vlastní, požadují zajistit snížení hlukové zátěže na zákonem přípustné limity. V minulých letech podnikli řadu kroků a absolvovali řadu jednání s cílem snížit v okolí svého bydliště hluk na přijatelnou úroveň, ale bezúspěšně.
    Zástupci ŘSD ČTK loni v červenci řekli, že plánují v této oblasti nová měření hluku a výměnu oken. Podle právních zástupců obyvatel však tato opatření příliš nepomohou. Na žalobě, která leží u soudu, lidé i nadále trvají. Hluk v ulici měřil i soudní znalec. "Posudek vyznívá v náš prospěch, limity venkovního i vnitřního hluku jsou překročeny," řekl dnes ČTK jeden z pěti žalobců Jiří Skopal.
    Podle něho je problémem i velké množství automobilů, které ulicí projíždějí z areálu bývalého ČSAD a od hobbymarketu Hornbach. Řešením by prý bylo uzavření dvou průjezdů do Rolsberské ulice, což by v lokalitě údajně znamenalo úbytek více než 5000 aut denně. Proti správním orgánům, které povolily stavbu Hornbachu, podali lidé v minulosti několik žalob. "Soud nám dal za pravdu. Krajský úřad se však stále zabývá řízením na odstranění či naopak dodatečné schválení parkoviště a příjezdových cest k Hornbachu," přiblížil Skopal.
    V podobném sporu, jaký vedou Olomoučané, na konci ledna uspěli lidé bydlící v okolí magistrály v ulici 5. května v Praze 4. Kvůli nadměrnému hluku zažalovali magistrát. Městský soud v Praze nařídil hlavnímu městu, aby do jednoho roku hladinu hluku v jejich bytech snížilo.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů