Pátek, 19. dubna 2024

Skupina ČEZ představí občanům projekt větrného parku u Stříbra

Skupina ČEZ představí občanům projekt větrného parku u Stříbra

Po několika informačních a diskusních akcích v průběhu celého letošního roku završí společnost ČEZ Obnovitelné zdroje svůj dialog s veřejností ve Stříbře a okolí kampaní na podporu výstavby větrného parku. Akce odpoví občanům na nejčastější dotazy spojené s fungováním větrných elektráren a uvede na pravou míru některé nejrozšířenější mýty.

Informační kampaň představující připravovaný větrný park Stříbro a osvětlující některé hlavní přetrvávající mýty okolo větrných elektráren proběhne v několika krocích. Zástupci ČEZ budou občanům k dispozici vždy ve čtvrtek 11. a 18. prosince od 14 do 18 hodin v informačním stánku na Masarykově náměstí ve Stříbře, kde jim vedle předvánočního občerstvení a konzultací nabídnou informační bulletin nebo vizualizace větrných elektráren v krajině. Další informace poskytnou také informační tabule umístěné např. na městském úřadě či v infocentru. V posluchárnách místního gymnázia a Střední odborné školy proběhnou přednášky a besedy pro studenty na téma větrná energie. Detailní novinky o projektu budou dostupné také na speciálních internetových stránkách www.pro-vetrniky.cz

„Lokalita u Stříbra je podle našich dosavadních poznatků z hlediska větrného proudění velmi vhodná. Zároveň si od začátku uvědomujeme, jak důležité je průběžně hovořit o našich záměrech s místní veřejností a zjišťovat postoje lidí,“ řekl Josef Sedlák, generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje.

Po březnové a červnové diskusi v prostorách MKS, resp. kulturního domu, měli občané možnost zúčastnit se bezplatného poznávacího výletu k již existující větrné farmě v Kryštofových Hamrech. Projekt větrného parku byl prezentován také během akce Den s Tachovským deníkem a na stránkách Stříbrského zpravodaje.

Vzhledem ke společenské diskusi v lokalitě a při respektování odpovědnosti za dopady na životní prostředí se společnost ČEZ Obnovitelné zdroje rozhodla snížit původně zvažovaný počet 13 strojů. Eliminací větrných elektráren situovaných původně v blízkosti města Stříbra a v jižní části katastru obcí Těchlovice a Otročín chce ČEZ Obnovitelné zdroje v maximální možné míře vstříc požadavkům dotčených obcí, např. ohledně hluku a dopadů na krajinný ráz. Společnost současně počítá s dodržením dostatečné vzdálenosti elektráren od obydlených stavení. Jednotkový výkon elektráren má činit 2 MW, výška stožáru 100 m a průměr rotoru 90 až 100 m.

„Obce, na jejichž katastru budou stroje stát, získají pravidelný příspěvek do rozpočtu. Tato částka bude každých pět let navyšována,“ podotkl Josef Sedlák. Město má v případě realizace projektu šanci získat do svého rozpočtu celkově několik desítek milionů korun.

V případě kladného vyjádření občanů v referendu by mělo následovat roční měření větrného potenciálu a zpracování EIA (Enviroment Impact Assassment, Studie posouzení vlivu stavby na životní prostředí), která zohlední všechny aspekty budoucí stavby, jako je například hlučnost provozu či vliv na živou přírodu. Poslední krokem je získání stavebního povolení, které je vázáno právě na schválení EIA.

Bližší informace o připravovaném větrném parku Stříbro včetně vizualizací jsou k dispozici na www.cez.cz

nebo na stránkách vytvořených speciálně na podporu větrného parku Stříbro

www.pro-vetrniky.cz

 

Martin Schreier
manažer komunikace ČEZ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů