Čtvrtek, 25. dubna 2024

Najatí právníci mají Ostravě pomoci v boji za lepší ovzduší

Najatí právníci mají Ostravě pomoci v boji za lepší ovzduší
Ostrava 10. prosince (ČTK) - Město Ostrava si najalo právní firmu, která by mu měla pomoci přimět stát, aby se více zabýval stavem ovzduší ve městě. Za služby právníků je město ochotno zaplatit necelé dva miliony korun bez DPH. Novinářům to dnes řekl primátor Ostravy Petr Kajnar. Ostravští radní již dříve schválili soubor právních kroků, které by měly přispět k ochraně před dalším znečišťováním ovzduší na Ostravsku. Právě s jejich realizací by jim měla pomoci najatá advokátní kancelář.
    Ostrava se chce obrátit nejen na úřad veřejného ochránce práv, ale chce prosadit i podání žaloby na stát nebo nechat prozkoumat plnění integrovaných povolení, které stanovují přípustné limity vypouštěných škodlivin.
    "Dohodla se smlouva a budou za naše peníze město zastupovat ve sporu se státní správou. Ovzduší je znečištěno a garantem za to je stát, ne město, ani kraj. Stát stanovuje limity, při jejichž překračování je ohroženo zdraví obyvatel. Limity jsou přitom v Ostravě u některých látek mnohonásobně překračovány," uvedl Kajnar. Domnívá se, že stát má na rozdíl od samosprávy řadu nástrojů, jak zlepšit životní prostředí.
    Od úřadu ombudsmana Ostrava očekává, že se začne zabývat tím, proč dosud plnění integrovaných povolení nebylo přezkoumáno. Od žaloby na stát si zase město slibuje, že se mu podaří prosadit zrušení dosavadních limitů, které jsou stanoveny v integrovaných povoleních, jimiž se firmy musí řídit. Žalovat stát město nemůže přímo, ale musí tak učinit prostřednictvím nejvyššího státního zástupce. Uzná-li soud, že je žaloba opodstatněná, může dosavadní integrovaná povolení zrušit. Podklady pro jednotlivé kroky by mohla advokátní kancelář připravit během několika měsíců.
    Ostravsko patří z hlediska znečištění ovzduší k nejpostiženějším regionům v republice. Největším znečišťovatelem ovzduší je hutní gigant ArcelorMittal Ostrava.
    Martina Helánová
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů