zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Do Moravskoslezských Beskyd se podařilo vypustit 11 orlů skalních

14.12.2008
Příroda
Do Moravskoslezských Beskyd se podařilo vypustit 11 orlů skalních
Ostrava 10. prosince (ČTK) - V rámci projektu zaměřeného na návrat orlů skalních do Moravskoslezských Beskyd bylo v posledních třech letech připraveno k vypuštění 13 mláďat, dvě z nich však uhynula. Pracovníci záchranné stanice v Bartošovicích na Novojičínsku se snaží obnovit populaci těchto orlů v Česku. Před více než 100 lety byla totiž zvířata na území našeho státu člověkem zcela vyhubena, řekl dnes ČTK vedoucí zařízení Petr Orel.
    Mláďata jsou odebírána z předem vybraných hnízd na Slovensku. Vybírá se vždy druhé slabší mládě v hnízdě. To je totiž kvůli takzvanému vrozenému kanibalismu odsouzeno ke smrti, protože ho v přírodě zabije starší a silnější sourozenec, nebo jeden z rodičů.
    Z dosud odebraných mláďat nepřežil samec Emil, který uhynul v roce 2007 ještě v bartošovické stanici. Mládě se však podle Orla už při přijetí v záchranné stanici chovalo neobvykle. "Pískalo, příliš hltavě bralo krmení, působilo nervózním dojmem," podotkl Orel. Dodal, že i přes veškerou odbornou péči samec uhynul.
    Letos zahynul i samec Evžen. Záchranářům se ho sice podařilo vyléčit ze závažných zlomenin obou křídel, ale jeho pohyb ve volné přírodě neodpovídal jejich představám a rozhodli se ho odchytit. Samce ale nakonec našli mrtvého. Pitva přesnou příčinu smrti neodhalila, ale dravec zřejmě uhynul na následky stresu.
    "Přes všechny komplikace, které v průběhu projektu nastaly a musely nastat, jsou dosavadní výsledky nesmírně pozitivní a příznivé," míní Orel. Podle něj je obnovení populace orla minimálně v Beskydech jen otázkou krátkého času.
    Projekt je naplánován do roku 2010 a do té doby by mohlo být do volné přírody vypuštěno celkem až 20 mláďat orlů skalních. Orli pohlavně dospívají zhruba v pěti až šesti letech, ve třech letech začínají vytvářet páry. Samice orla skalního má rozpětí křídel zhruba 220 centimetrů, samec asi o třetinu menší. Samci váží kolem čtyř kilogramů, samice jsou přibližně o dva kilogramy těžší. Samice obvykle snáší dvě vejce.
    Martina Helánová
Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí