Pátek, 19. dubna 2024

V Petrovicích vyroste nakonec jen jedna podnikatelská zóna

V Petrovicích vyroste nakonec jen jedna podnikatelská zóna

Děti Země vítají, že les v blízkosti obce bude zachován

Zastupitelé Petrovic na Ústecku se dne 29. září 2008 usnesli na novém návrhu změny územního plánu obce č. 7 s výstavbou jen jedné obchodně-podnikatelské zóny u severního portálu tunelu Panenská dálnice D8 na ploše deseti hektarů na místě bývalého zařízení staveniště. Druhá uvažovaná zóna, která měla nahradit dvanáctihektarový les s mokřady a s chráněnými druhy organismů u jižního okraje obce, tak nebude na nátlak místních občanů a výhrad státních institucí a Dětí Země pro podnikání použita.

„Pro nás i pro obyvatele obce bydlící na jejím jižním okraji je to výborná zpráva, neboť sice jedna podnikatelská zóna blízko Petrovic vznikne, ale současně bude zachována pohoda pro bydlení a rekreaci a nebude nutné kácet další stromy,“ komentuje s uspokojením nový stav Miroslav Patrik z Dětí Země.

Ty také na základě upozornění obyvatel obce o uvažovaném kácení stromů na 12 hektarech pro podnikatelské aktivity letos na jaře zaslaly k prvnímu návrhu této změny územního plánu obce osm námitek a dále na rizika tohoto záměru upozornily i příslušné státní orgány.

„V připomínkách jsme pro plochu s lesem například požadovali biologické hodnocení, hydrologický posudek, hlukovou a emisní studii a také studii o vlivu na rekreaci a bydlení,“ vyjmenovává Patrik. Podobné námitky proti výstavbě této podnikatelské zóny v blízkosti obce pak také poslalo mnoho obyvatel Petrovic.

Nakonec investor od výstavby dvou podnikatelských zón upustil, takže plánuje jen jednu u dálnice D8 na bývalém zařízení staveniště. Zastupitelé pak 29. září 2008 tento jeho postup v bodě 6. už jen potvrdili.

Nyní se čeká na zveřejnění nového návrhu změny územního plánu obce č. 7 už s touto jednou zónou. K němu se budou moci opět obyvatele obce vyjádřit. Děti Země přitom neočekávají nějaké další potíže.

Další informace:

1) Vendula Fremlová z Petrovic: vendula.fremlova@post.cz

2) Oznámení ObÚ Petrovice o prvním návrhu změny územního plánu obce č. 7 (9. 4. 2008):

http://vismo.obce.cz/petrovice/dokumenty2.asp?u=12009&id_org=12009&id=37489&p1=&p2=&p3=

3) Zasedání zastupitelů Obce Petrovice o druhém návrhu změny územního plánu obce č. 7 (29. 9. 2008):

http://mesta.obce.cz/scripts/vismo/_obce/dokumenty2.asp?u=12009&id_org=12009&id=42122

4) Tisková zpráva DZ „V Petrovicích u D8 může vyrůst velká podnikatelská zóna“ (10. 4. 2008):

www.detizeme.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů