Pátek, 29. března 2024

Krnov bude mít novou naučnou stezku na Bezručův vrch

Krnov bude mít novou naučnou stezku na Bezručův vrch
Krnov (Bruntálsko) 10. prosince (ČTK) - Na Bezručův vrch v Krnově na Bruntálsku povede v příštím roce nová naučná stezka. Oblíbené výletní místo s pomníkem věnovaným Petru Bezručovi proto v těchto dnech mění svou podobu. Po 20 letech zmizely z vrcholu kopce náletové keře a dřeviny. Do prvních terénních úprav město vložilo 70.000 korun, dalších 130.000 Kč zaplatí za stezku s informačními tabulemi a odpočívadly. ČTK o tom informovala mluvčí krnovské radnice Dita Círová.
    Naučná stezka povede na vrch přezdívaný Mohyla rekreačním lesem od turisticky oblíbené lokality Ježník. Město ji vybuduje společně s Lesní správou Města Albrechtic a státním podnikem Lesy České republiky v rámci ekologické kampaně, kterou letos zahájilo jako vítěz celostátní soutěže Město stromů.
    Podle Círové dostává oblíbené místo místních lidí s výhledem na město a rozcestím turistických značek po 20 letech neudržování opět důstojný vzhled. "Na pozemcích města jsme provedli výřezy kolem vrcholu kopce, částečně odstranili nálety z jižní i severní strany a vyčistili příkopy. Zkušebně nainstalujeme jednu lavičku. Jestli ji vandalové nechají přes zimu na pokoji, na jaře přibudou další," uvedl Dušan Martiník z odboru životního prostředí krnovské radnice.
    Naučnou stezku doplní hlavně na jaře řada odpočívadel - od jednoduchých laviček až po lesní hřiště. Nedaleko Bezručova vrchu už je nové minihřiště pro děti, na kraji lesa vedle kopce bude už tento týden stát nový altán. V blízkosti odpočívadel chtějí lesníci vybrat místa pro ptačí budky, podél stezky by mohl vzniknout i umělý mokřad pro obojživelníky.
    Město postupně dokončuje proměnu příměstských lesů, které se rozkládají na necelých 500 hektarech Krnovska. V květnu se dočkal obnovy právě Ježník, z něhož naučná stezka na Bezručův vrch povede. V minulosti radnice obnovila dřevěnou rozhlednu na vrchu Vyhlídka nebo upravila okolí Jelení studánky. Dalším krokem by měla být dosadba stromů na Cvilíně a revitalizace lokality Chomýž, bývalého areálu sovětské armády.
    Hana Halfarová
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů