Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Společnost Fujitsu Siemens Computers představila nové logo Green IT, které bude používat k označování všech odpovídajících produktů. Zákazníci tak budou mít lepší přehled o skutečné ekologické charakteristice produktů, v situaci, kdy sye výrobci snaží především kvůli marketingovým cílům označovat jako "green", či "eko" prakticky cokoli. Logo Green IT zákazníkům umožňuje okamžitě zjistit vlastnosti daného výrobku z hlediska jeho energetické účinnosti a dopadu na životní prostředí - porovnávané s přísnými kritérii - a to během celého životního cyklu výrobku, od výroby až po recyklaci. Pro označování logem Green IT společnost FSC sestavila sadu podrobných a přísných požadavků, jejichž prostřednictvím hodnotí mnoho jednotlivých částí produktů. Nejvyšší známka ekologičnosti produktu, tři hvězdičky, označuje jasně a přehledně výrobky, které překonávají současné legislativní požadavky na ekologickou IT.

Čtyřiaosmdesát modelů představily 13. listopadu studentky středních škol ze Zlínského kraje v netradiční soutěži Co se třídí, to se nosí. Do posledního místečka zaplněný sál diváků ve vizovickém kulturním domě nevycházel z údivu, co všechno se dá vyrobit z papíru, plastu, kovu a dalších materiálů, které jsou určeny k následné recyklaci. Netradiční akci uspořádala Střední odborná škola oděvní a služeb ve Vizovicích spolu se zlínskou společností ENVIprojekt a ve spolupráci s Krajským úřadem Zlínského kraje a akciovou společností EKO-KOM. Soutěžilo se o nejoriginálnější účes, oděv, módní doplněk, který zhotovili z vytříděného odpadu - skla, PET lahví, plastů, papíru, nápojového kartonu apod. Módní přehlídkou ve Vizovicích vyvrcholil 5. ročník krajské infokampaně na podporu třídění odpadu ve Zlínském kraji.

Hlavní prvky mezinárodní dohody, která nahradí kjótský protokol jsou již připravené, říká Stavros Dimas, evropský komisař pro životní prostředí. Nová mezinárodní dohoda, která má po roce 2012 nahradit kjótský protokol, by měla být uzavřena na mezinárodní konferenci, která se bude konat v prosinci 2009 v Kodani za účasti zástupců ze 170 zemí světa. Budoucí dohoda neznamená jen snížení světových emisí, ale také podporu nutných adaptačních opatření na změny klimatu, a to zejména v nejchudších a nejzranitelnějších rozvojových zemích. V současné době, je dle slov eurokomisaře Dimase, klíčové najít na nadcházejícím jednání, které se uskuteční 11.-12.prosince v Poznani „společnou vizi“.

VSETÍN - Vsetínská radnice už podruhé obhájila certifikát šetrnosti k přírodě. O znovuudělení certifikátu rozhodovali auditoři.
Certifikát potvrzuje, že vsetínská radnice postupuje v souladu s požadavky legislativy i vlastní koncepce šetrnosti k přírodě. "Auditoři posuzovali, do jaké míry naplňujeme koncepci šetrnosti k přírodě, zda jednotlivé činnosti, které mají dopad na vnitřní a vnější prostředí, sledujeme, vyhodnocujeme a zlepšujeme," shrnula princip řízení auditorka radnice Radmila Matochová. Koncepce sleduje například omezování množství netříděného komunálního odpadu v administrativních budovách, energetickou náročnost budov, využití obnovitelných zdrojů energie a podobně.
Certifikát podle normy ISO 14001 získala vsetínská radnice v roce 2003 jako první městský úřad v České republice. Obhajoba certifikátu se koná každé tři roky, další audit tak vsetínskou radnici čeká v roce 2011.

Vodafone Česká republika zařazuje do svého vozového parku pět vozů Toyota Prius s hybridním pohonem. Stane se tak jednou z prvních tří soukromých českých firem, které do svých vozových parků zavádějí auta s výrazně nižší spotřebou a produkcí oxidu uhlíku. Po nákupu Zelené energie skupiny ČEZ a zvyšování energetické efektivity sítě je to další krok směrem ke splnění závazku o polovinu snížit emise CO2 do roku 2020.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů