Čtvrtek, 25. dubna 2024

Hovoří královna

Hovoří královna

Na zámku Sandringham v norfolském hrabství budou mít letos skromné Vánoce. Britská královna totiž vydala příkaz k šetření. Nesluší se mlaskat, když si národ utahuje opasky. Média světa vděčně převzala zprávu, že v balíčcích s vánočním cukrovím pro členy královské rodiny už nemají být zlaté manžetové knoflíčky a drahé zapalovače, jak dosud bývalo zvykem. Pekařská firma Tom Smith, víc než sto let zásobující královské stoly vánočním cukrovím, bude tentokrát na příkaz šetrné královny přibalovat k sušenkám levnější pozornosti. A kluci, William s Harrym, by to neměli přehánět s rozhazováním peněz na sjezdovkách.
Představa královských dárků zabalených do vánočního papíru od loňska, je zábavná. Jak pohrdavě se asi ošklíbají všichni ti bývalí poslanci, umělci a novináři z kampaně Republic, kteří by chtěli místo královny volenou hlavu státu. Jeden z jejich hlavních argumentů proti monarchii totiž zní, že je moc drahá.
Počítání, kolik stojí královna daňové poplatníky, patří v Británii k oblíbeným kratochvílím. Také lidé z Republic vytáhli kalkulačky a zjistili, že včetně skrytých výdajů to bylo v posledním roce víc než sto milionů liber. Odhady z nejrůznějších zdrojů se liší přímo závratně - pravda zřejmě leží kdesi mezi 37,4 a 150 miliony liber ročně. Není to zvláštní, jak ledabyle se zachází s informacemi? Ale ať je to jak chce, položka za ušetřený vánoční papír image královské rodiny nespasí.
Zprávy o skromných Vánocích 2008 se v Británii hrnou ze všech stran. Noviny se předhánějí v návodech, jak seškrtat náklady. Mohli by se v tom prý pocvičit i ti, kdo to zatím nemají zapotřebí. Radí se například napsat vlastní kuchařskou knihu, vyrobit fotoalbum, případně vymyslet povídku, v níž figurují členové vaší rodiny, a pěkně ji svázat. No, nevím. Docela smysluplný se mi však jeví nápad darovat k Vánocům "poukázky" na váš čas. Obdarovaný si jej může vybrat o víkendech, a pak budete opravdu jen jeho. Někteří z nás už jsou na tom vážně tak, že by tohle u nich doma mohlo fungovat.
Nevinně zní nápad na "recyklování dárků". Máte-li doma od loňska věci, které jste zatím ani nevytáhli z krabice, můžete je poskytnout dál. A stejnou cestou nasbírat dárky pro své nejbližší. Docela šokující je ale zjištění, že prý se na něco takového chystá čtyřicet procent Angličanů. Když bude mít půlka národa ekologické Vánoce, kdo bude poslušně roztáčet zadřená kola konzumu?
A do toho všechny ty poplašné zprávy, například že v centru Birminghamu letos nebude onen fantastický ledový okruh, po němž se loni prohánělo šedesát tisíc bruslařů, protože se nenašel sponzor. Národ šetří, sponzoři šetří. Bodejť by královna nezpanikařila!
Protikrálovská kampaň Republic je ovšem pořád jen menšinovou záležitostí. Lid si ve své většině naopak rád v duchu zopakuje, jak to o Vánocích "na zámku" chodí s dárky, obědy, večeřemi a bohoslužbami, a pětadvacátého odpoledne zasedne k televizi, aby si vyslechl královnin vánoční projev. Odhaduje se, že ji bude poslouchat sedm set milionů lidí ve dvou stech deseti zemích. Vzpomínáte, jaký to byl skandál, když v roce 1992 bulvár The Sun získal její vánoční projev předem? A umíte si představit, že by se Blesk mohl přetrhnout, aby s předstihem získal novoroční projev českého prezidenta?

AUTOR: Naďa Klevisová

Zdroj:Víkend
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů