Čtvrtek, 28. března 2024

Střekovská vodní elektrárna je ve formě

Střekovská vodní elektrárna je ve formě

Střekov (Ústí nad Labem) - Spuštění obřích pětašedesátitunových vrat bylo tečkou za další etapou rekonstrukce vodní elektrárny Střekov - v Ústí nad Labem, její modernizace už stála 170 milionů korun. Elektrárna je přitom už dávno technickou památkou.

Obří vrata potřebují opravu každých pětadvacet let. Za to tři Kaplanovy turbíny jsou původní a výrobní štítky ze začátku minulého století má mnoho dalších zařízení."Je to technický unikát, který by se v dnešní době stavěl těžko," uvedl šéfmontér ČKD Blansko Engeneering Zdeněk Hynek. Vedoucí jezný Zdymadlo Střekov Povodí Labe Jan Matějka doplnil: "Mechanismy, které tam jsou, jsou stále provozuschopné." Podle šéfmontéra Hynka jsou jednoduché a v jednoduchosti je krása.

Kdyby se podobná vodní elektrárna stavěla dnes, byla by slavná. Přesně se hodí do škatulky Obnovitelný zdroj. Na Střekově ale vznikla jen jako doplněk přehrady, která měla zlepšit splavnost Labe. Jezný Matějka podotkl: "Naši předkové byli hospodáři a u každého většího vodního díla postavili vodní elektrárnu, která vlastně celé to vodní dílo zaplatila." Splavnost Labe zůstává hlavní podmínkou i dnes, turbíny si nesmějí vzít vody, než jim správci řeky dovolí. Zaměstnanec elektrárny Hynek Hanykýř vysvětli: "Ano, lodě mají přednost."

Elektrárna, která se musí přizpůsobovat potřebám lodí, je přesto slušným zdrojem energie. Mluvčí skupiny ČEZ Soňa Hendrychová potvrdila, že v podstatě by zařízení mohlo zásobovat elektřinou města, jako jsou Klášterec, Kadaň nebo Bílina. Jan Matějka si libuje: "To není babička, to je babička ve formě!"

V případě střekovské elektrárny platí možná lepší příměr: babička k nezaplacení.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů