Pátek, 29. března 2024

Plzeň prodá majoritní podíl ve spalovně nebezpečných odpadů

Plzeň prodá majoritní podíl ve spalovně nebezpečných odpadů

Plzeň - Plzeň prodá majoritní podíl ve spalovně nebezpečného odpadu. Devadesát pět procent podílu za téměř 7,7 milionu korun město prodá spoluvlastníkovi spalovny společnosti T.O.P. EKO s.r.o. Schválili to dnes zastupitelé. Prodej podílu je podle náměstka primátora Vladimíra Duchka pro město výhodnější, neboť spalovna bude v následujících letech potřebovat několikamilionové investice, které by jinak muselo hradit město.

Někteří zastupitelé s prodejem nesouhlasili a namítali, že město by se nemělo zbavovat zároveň ekologické spoluodpovědnosti za provoz spalovny. Podle Duchka i primátora Pavla Rödla ale budou i po prodeji podílu platit stejná ekologická pravidla a systémy kontroly jako dosud.

Hospodaření spalovny končí ročně na nule nebo v záporných číslech, upozornil Duchek. Firma, která spalovnu spoluvlastní, má předkupní právo. Společnost využívá přilehlý areál k dřevovýrobě, provoz spalovny zabezpečuje od roku 1995. 

Spalovna s měsíční kapacitou 150 tun nebezpečného odpadu zpracovává z 96 procent zdravotnický materiál. Pro potřeby regionu už její kapacita nestačí a několik desítek tun se musí každý měsíc vozit do dalších spaloven. Kvůli stále většímu používání jednorázových pomůcek ve zdravotnictví objem tohoto odpadu stále roste.

Spalovna bude v příštích pěti letech potřebovat kolem 13 milionů korun, řekl dříve ČTK Petr Uhlíř ze společnosti Spalovna Plzeň. Je potřeba například postavit nový komín za dva miliony korun nebo investovat 2,5 až tři miliony korun do řídicího systému. Kromě toho v posledních letech výrazně rostou náklady na pravidelné opravy. "Dřív jsme měli roční náklady jeden milion korun, teď jsou to téměř tři miliony," upozornil Uhlíř.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů