Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Už čtvrtý kamion naplněný německým odpadem a mířící do Mydlovar zadrželi jihočeští celníci. Místní rozsáhlé laguny naplněné nebezpečným kalem se podle ekologických aktivistů i místních starostů stávají obří nekontrolovatelnou skládkou nerecyklovatelných odpadků. Informovala o tom ČT24

Zpráva z čínského ministerstva zemědělství ukazuje, že v letošním roce čínská ústřední vláda celkově investovala do ochrany pastvin finance v hodnotě 2 miliard 0 miliónů čínských juanů, což s sebou neslo efektní úspěch.
Odpovědný činitel ministerstva zemědělství informoval o tom, že investice hlavně byla využita při ochraně pastvin, úpravě písků, snížení pohrom a boji proti pohromám atd. Podnikání těchto opatření podpořilo zlepšení ekologie, ekonomiky a sociálního přijmu, také změnilo výrobní způsob této oblasti.

Výsledek včerejší Evropské rady byl pro české výrobce energie stejně jako její spotřebitele dobrou zprávou. Po roce 2013 dostanou většinu povolenek na CO2 zdarma, v roce 2014 to bude 70% povolenek a do roku 2020 postupně bezplatné povolenky vymizí. Nejpádnějším argumentem v diskusi byl propad Evropy do recese. Dalším argumentem společností z energeticky náročných odvětví (cementárny, sklárny, chemický průmysl) bylo, že aukce povolenek by vedly k masivnímu zvýšení nákladů, propouštění a ve finále k odsunu továren do zahraničí.  Na druhou stranu s návrhem nebyli spokojeni zelení poslanci a komisař pro životní prostředí Stavros Dimas.

Evropské instituce včera po měsíci jednání dospěly ke kompromisu. Automobilky měly do roku 2015 postupně o 18% snížit emise oxidu uhličitého u nově vyráběných aut, což je o tři roky později, než původně navrhovala Evropská komise. Francie, která společně s Německem, Itálií a Velkou Británií patří mezi největší výrobce aut, se snažila návrhy Evropské komise zmírnit a dát tak automobilkám více času a flexibility na splnění jejich cílů. Také výrobci aut v Evropské unii tvrdě lobbovali za odklad přísnějších limitů až na rok 2015 a snížení pokut pro výrobce, kteří by vyráběli auta s emisemi těsně nad požadovaným limitem.

Členské státy EU a Evropský parlament jsou blízko dosažení dohody o obnovitelných zdrojích energie (OZE). S kompromisním návrhem však nesouhlasí Francie. Francouzi navrhují, aby se o návrhu, jímž by se EU zavála k dosažení 20% podílu OZE na jejím energetickém mixu do roku 2020, hlasovalo s konečnou platností až v roce 2014. Většina europoslanců si ale myslí, že takový přístup by investory odrazoval od potřebných investic a vnášel do sektoru až příliš nejistoty. Podobný názor panuje i v otázce obchodování s tzv. zelenými certifikáty. Tento mechanismus předpokládá, že by si členské země Unie mohly do svých cílů (vyjádřených v podílech OZE na energetickém mixu) započítat i investice uskutečněné v zahraničí.

Společnost 3M, do jejíhož portfólia patří značka POST-IT, začala propagovat nový produkt, poznámkové bločky Post-it z recyklovaného papíru. Informační letáčky o něm jsou zařazovány do katalogů distributorů s kancelářskými potřebami a na zadní stranu faktur za dodávku 3M produktů. PR podporu obstarává agentura Mmd. Výrobek získal začátkem prosince certifikát české ekoznačky v kategorii Ekologicky šetrný výrobek od Ministerstva životního prostředí. Značka Post-it je známá svým netradičním zaváděním produktů na trh. První uvedení této značky na trh sice skončilo naprostým fiaskem, nicméně hitem se tento výrobek stal hned poté, co místo klasické reklamy vsadil na PR a sampling.

V Miškolci byl otevřen nový hypermarket Auchan, desátý v Maďarsku. Podle napi.hu používá solární panely, které využívají stejnou, k životnímu prostředí přátelskou technologii, která osvědčila svou efektivitu během OH v Pekingu. K životnímu prostředí přátelské metody byly použity při stavbě budovy, jež bude používat solární panely jako součást systému vytápění tohoto obrovského místa prodeje. Navíc, protože systém vytápění bude fungovat při mnohem nižší teplotě, bude pro ohřev potřebovat méně uhlovodíkových paliv, což povede ke snížení množství škodlivých emisí, které budova uvolňuje.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů