Pátek, 29. března 2024

Austrálie: přírodní divy nejmenšího světadílu (1.část)

Austrálie doposud obohatila Seznam UNESCO celkem sedmnácti památkami, převážně přírodního charakteru a neobyčejné krásy.

Austrálie: přírodní divy nejmenšího světadílu (1.část)

Hned první památka je toho důkazem. Velký bariérový útes se stal součástí světového dědictví v roce 1981. Jedná se o největší korálový útes světa, táhnoucí se podél severovýchodního pobřeží Austrálie v Korálovém moři. Z útesu, tvořeného více než 400 druhy korálů, vystupuje nad hladinu nepřeberné množství ostrovů a ostrůvků. Celý útes je viditelný i z Měsíce. Poskytuje útočiště stovkám druhu ryb a místa nad hladinou slouží jako útočiště ptákům. Útes představuje jednu z biologicky nejbohatších oblastí světa, pod vlivem globálního oteplování bohužel ohroženou.

Národní park Kakadu je napůl přírodní, napůl kulturní památkou, zapsanou na Seznam UNESCO v roce 1981. V letech 1987 a 1992 byl pak zápis rozšířen. Oblast se rozkládá na 20.000 čtverečních kilometrech v tropické oblasti v severní Austrálii. Střídají se zde období sucha a období dešťů. Zejména druhé období je mimořádně příznivé pro vodní ptactvo, neboť rozvodněná řeka zaplaví zdejší mokřiny. V parku tak nachází útočiště více než 270 druhů ptactva. Kromě toho zde žijí krokodýli a mnoho endemických druhů fauny. Oblast parku je patrné obývána již 40.000 let, dodnes zde žijí australští domorodci. Způsob života zdejších obyvatel mimo jiné zachycují krásné skalní malby.

Rovněž v roce 1981 se součástí světového dědictví stala památka s názvem Oblast jezer Willandra. Pro toto geologicky významné území jsou charakteristická vyschlá jezera, polopouštní vzhled krajiny s písečnými pahorky a památky na prehistorické osídlení z doby před 45.000 – 60.000 lety. Jedná se tak o jedinečnou památku z hlediska studia lidského vývoje na australském kontinentu. Kromě toho se v této oblasti nalezlo několik dobře zachovalých zkamenělin obrovských vačnatců.

Ostrovy Lorda Howa se nachází přibližně 700 kilometrů od australského pobřeží a v důsledku své izolace poskytují řadu cenných informací o vývoji rostlinných a živočišných druhů, mnohdy endemických. Příkladem může být takzvaná palma Kentia, která je zdrojem potravy pro místní obyvatele a zároveň vývozním artiklem. Ze zástupců fauny je třeba zmínit nejohroženějšího ptáka na světě, zvaného chřástal Howeův, jenž vzdáleně připomíná novozélandského kiwiho. Jedinečné prostředí pro zdejší vodní tvory zajišťují tropický a arktický proud, které se zde střetávají. Památka je součástí Seznamu UNESCO od roku 1982.

Foto: Wikipedia

Autor: Kateřina Suková

http://cestovani.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů