Pátek, 29. března 2024

Ekologové kritizují energetická opatření přijatá na summitu EU

Ekologové kritizují energetická opatření přijatá na summitu EU

Brusel, Praha - Ostrou kritiku od nevládních organizací zabývajících se životním prostředím si vysloužila energeticko-klimatická opatření, na nichž se v pátek v Bruselu na summitu shodli představitelé Evropské unie.

Podle aktivistů jsou hlavními vítězi země bývalého komunistického bloku a jejich energetické společnosti, které zároveň patří k největším znečišťovatelům v EU. Tyto společnosti si veškeré emisní povolenky budou muset kupovat až v roce 2020, díky čemuž Češi nejspíš v příštím roce za elektřinu zaplatí méně. Nicméně ekologové tvrdí, že právě tyto ústupky celou dohodu znehodnocují.

„Dohoda je katastrofální a ostudná. Pokud se svět bude řídit příkladem EU, je na cestě ke katastrofálním klimatickým změnám,“ prohlásil Stephen Singer ze Světového fondu na ochranu zvířat. Europoslanec za zelené Claude Turmes podotkl, že země EU využily finanční krize ke změkčení klimatických opatření.

Také Jan Rovenský (shoda se jménem autora článku je zcela náhodná) z české pobočky Greenpeace Deníku řekl, že výsledky summitu jsou „velmi špatnou zprávou pro ochranu klimatu“, na níž „zásadním způsobem vydělá jen ČEZ“.

Jiní analytici ale vyzdvihují, že unie dokázala přijmout elspoň nějaká opatření, na rozdíl třeba od Číny či Spojených států.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů