Středa, 24. dubna 2024

Vláda musí stáhnout žalobu na Evropskou komisi, jinak riskujeme zbytečně ostudu

Vláda musí stáhnout žalobu na Evropskou komisi, jinak riskujeme zbytečně ostudu

Stažení žaloby na Evropskou komisi kvůli Národnímu alokačnímu plánu pro přidělování povolenek k obchodování s emisemi skleníkových plynů navrhne zítra vládě již podruhé ministr životního prostředí Martin Bursík. „Stažení žaloby je logický krok poté, co Evropská rada schválila klimaticko-energetický balíček, který zásadně mění evropský systém emisního obchodování. Zároveň je to holá nutnost, nechceme-li si uříznou v Evropě ostudu, když se budeme soudit s Evropskou komisí jako předsedající země,“ říká ministr životního prostředí Martin Bursík.

Pokračování sporu v průběhu českého předsednictví by zároveň zpochybňovalo roli České republiky jako reprezentanta Unie v jednáních s dalšími partnery o nové klimatické dohodě, která po roce 2012 nahradí Kjótský protokol. „Na nás bude vedení těchto jednání jménem Unie. Když se zároveň budeme soudit o povolení vypouštět více skleníkových emisí, snižuje to pozici naší země, ale i Evropské unie. Navíc zcela zbytečně, protože žaloba je odsouzena k neúspěchu,“ dodává ministr Bursík. „Je naprosto absurdní žalovat Komisi za to, že nám seškrtala nadhodnocený alokační plán na základě férového přístupu, uplatňovaného na všechny členské státy,“ vysvětluje Martin Bursík. S podáním žaloby proto MŽP nesouhlasilo od samého počátku.

Česká republika může plně pokrýt své emisní potřeby ze schválené alokace povolenek. Zařízení v České republice emitovala v roce 2005 82,5 milionu tun emisí a v roce 2006 83,5 milionu tun, zatímco během období 2008 – 2012 mohou vypustit přibližně o 4 miliony tun emisí ročně více. Lze očekávat, že celkové množství vypuštěných emisí českých provozovatelů v letech 2008 – 2012 bude přibližně na úrovni Komisí schváleného Národního alokačního plánu.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů