Čtvrtek, 25. dubna 2024

Watenvi seznámí s principy ochrany před povodněmi ve světě

Nedílnou součástí Mezinárodního vodohospodářského a ekologického veletrhu Watenvi v Brně jsou tradiční ukázky ochrany proti vodě v bazénu před pavilonem Z.
Watenvi seznámí s principy ochrany před povodněmi ve světě

Ochrana před povodněmi stále nabývá na významu a zůstává středem pozornosti odborníků z celého světa. Není náhodou, že ústředním tématem projektu pro rok 2009 jsou  „Principy ochrany před povodněmi ve světě“.

Ukázky se odehrávají ve speciálním bazénu o rozměrech 24x63 metrů. „Bazén takovýchto parametrů umožňuje prezentaci prakticky všech dosud známých technologií používaných při boji s povodněmi,“ uvedl Jan Papež, prezident České protipovodňové asociace (ČPPA), která je spolu s Veletrhy Brno jejich organizátorem. Tento evropsky unikátní projekt je vlastně informačním a školícím centrem nejen pro zástupce státní správy a samosprávy, ale také pro majitele nemovitostí v rizikových centrech poblíž velkých vodních toků.

 

Hlavním partnerem akce je opět ministerstvo životního prostředí, které bude prezentovat výsledky Ochrany před povodněmi ČR. Dále se v rámci oficiálního programu MŽP v rámci českého předsednictví EU uskuteční setkání vodních ředitelů evropské sedmadvacítky a workshop o implementaci evropské směrnice o ochraně před povodněmi.

Na praktické zkušenosti s budováním protipovodňových opatření ve vybraných městech bude zaměřena mezinárodní konference nazvaná „Principy ochrany před povodněmi ve světě“. Systémy vlastních opatření budou prezentovat města Praha, Drážďany, Hamburk, New Orleans, Rotterdam, Londýn, Benátky, Winnipeg, Hitzacker a další. „Další blok přednášek se bude týkat mobilních protipovodňových hrazení a harmonizace způsobu testování v rámci EU,“ upřesnil Papež.

 

Speciální ukázky v bazénu názorně předvedou  rozliv v nivě a ve městě, do programu je zařazena také simulace příčinné srážky. „Dokážeme do minuty napustit 400 kubíků vody s takovou razancí, že umíme předvést například bleskovou povodeň. V bazénu lze simulovat horší podmínky, než může způsobit velká voda v přírodě, což není nikde ve světě k vidění,“ konstatoval prezident. V expozici ČPPA se bude též prezentovat hlásná a předpovědní povodňová služba Českého  hydrometeorologického ústavu i různé ochrany rodinného domu, jeho garáže, sklepa atd.

 

Do konce roku 2012 je na protipovodňová opatření připraveno zhruba 14 miliard korun. Deset miliard bude směřovat na poldry a protipovodňová opatření většího rozsahu. Čtyři miliardy pak budou investovány do odbahnění rybníků a menší projekty spíše lokálního významu.

 

Oborově největší výstavní projekt ve střední a východní  Evropě  - Mezinárodní vodohospodářský a ekologický veletrh WATENVI - tvoří Mezinárodní vodohospodářská výstava VOD-KA, kterou pořádá SOVAK ČR a  Mezinárodní veletrh techniky pro tvorbu a ochranu životního prostředí ENVIBRNO. Uskuteční se v obvyklém jarním termínu od 26. do 28. května a bude se konat již popatnácté. Zvýrazněnými tématy budou v roce 2009 obory „Vodohospodářství“, „Zpracování a využití odpadu“ a „Environmentální technologie“.

 

Jana Tyrichová

manažer PR a reklamy WATENVI

Tel. +420 541 152 890, Fax: +420 541 152 889, E-mail: jtyrichova@bvv.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů