Čtvrtek, 18. dubna 2024

Brněnská zoo chce vybudovat největší mořské akvárium v Česku

Brněnská zoo chce vybudovat největší mořské akvárium v Česku
Brněnská zoologická zahrada chce postavit největší mořské akvárium v České republice. Obsahovat by mělo až milion litrů slané vody. Představovat bude korálový útes i s jeho obyvateli. K největším atrakcím expozice by měli patřit útesoví žraloci. ČTK to dnes řekl ředitel zoo Martin Hovorka.
    Expozice by měla být součástí nové vstupní části zahrady. Projekt tedy zahrnuje nejen stavbu akvária se zázemím, ale i vstupní brány a parkoviště pro 330 aut a deset autobusů.
    Náklady se předběžně odhadují na 200 milionů korun. Nyní již vznikají studie, které záměr podrobněji rozpracují. Zahrada chce získat peníze na projekt z dotací Evropské unie (EU). Pokud záměr vyjde, mohly by začít stavební práce na podzim roku 2010.
    Brněnská zoologická zahrada provozuje od roku 1969 Stálou akvarijní výstavu v centru jihomoravské metropole. Expozice představuje podvodní svět v 84 nádržích s celkovým obsahem 8000 litrů vody, ve kterých žije na 140 druhů ryb. Výstava sídlí v prostorách Staré radnice, v nichž nejsou k vybudování velké nádrže podmínky.
    Vladimír Klepáč
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů