Čtvrtek, 25. dubna 2024

Tlak na firmy, jež ekologicky likvidují autovraky, se stupňuje

Tlak na firmy, jež ekologicky likvidují autovraky, se stupňuje

Česká Třebová - „Změny podmínek likvidace aut souvisí se světovou krizí,“  říká jednatel českotřebovské Ekoline Group

Máte starší osobní vůz, na který marně hledáte kupce a nedokážete ho „udat“ ani v žádném z dnes doslova auty přetékajících autobazarů? Řešíte nerudovskou otázku „kam s ním“? Pokud ctíte literu zákona, měli byste nechat svůj vůz ekologicky zlikvidovat. Rapidně narůstající zájem o tuto službu zaznamenávají i v jedné z mála větších firem v našem regionu, která se ekologickou likvidací starých aut zabývá, Ekoline Group, s. r. o., v České Třebové.
 

Bez prémie, ale stále ještě zdarma
 
„Zájem o ekologickou likvidaci starých aut letos výrazně stoupl. Stačí uvést, že oproti loňsku jsme už zlikvidovali zhruba o sto procent aut navíc. Opravdový nápor zažíváme v posledním měsíci, už jsme likvidovali kolem dvou set aut,“ řekl včera Orlickému deníku jednatel zmíněné společnosti Mirek Langr.
Podmínky likvidace aut byly pro zákazníky ještě nedávno opravdu víc než přijatelné. Za službu se nemuselo platit, od firmy navíc zákazník získal i finanční prémii. To se ale před několika měsíci změnilo. „Prémii jsme mohli dávat v době, kdy byla cena šrotu relativně vysoká. Situace se ale změnila v souvislosti s celosvětovou ekonomickou krizí. Ve špatné situaci je i hutnictví. Cena železa šla rapidně dolů, takže výtěžnost z autovraků je výrazně nižší. Proto už prémii nevyplácíme,“ upřesnil jednatel firmy. V současnosti jsou ale stále stará auta v Ekoline Group ekologicky likvidována bezplatně. „Určitý manipulační poplatek účtujeme pouze v případech, kdy musíme autovrak přivézt z větší dálky. Pokud s autem přijedete, nestojí vás likvidace nic. To, že jsou naše podmínky přijatelné, nakonec dokazuje i zájem ze strany veřejnosti,“ konstatuje Mirek Langr.
 

„Nepoužitelných“ aut bude zřejmě v nejbližší době znatelně přibývat. Autobazary dnes doslova praskají ve švech, ceny starších ojetin letí závratně dolů, mnozí se obávají nové ekologické daně za auta, která se začne platit od začátku roku 2009...
 

Pomoc Fondu životního prostředí?
 
A jak to bude s likvidací autovraků v budoucnu? „Pokud vydrží podmínky, které jsou dnes, budeme stále ještě schopni likvidovat stará auta bezplatně. Ovšem chystají se další zákony a to, zda nebudeme muset tuto službu zpoplatnit, opravdu nezáleží pouze na nás,“ říká Mirek Langr.
 

Podle jeho slov by v celé věci mohl pomoci Fond životního prostředí. „Výrobci a dovozci aut platí fondu recyklační poplatky. Podle mého názoru se ale tyto nemalé peníze ve fondu ztrácejí. Přitom by měly být vlastně určeny nám, tedy všem, kdo stará auta ekologicky likvidují, platí na skládkách. Bohužel, z Fondu životního prostředí nedostáváme nic,“ uzavřel.

Orlický deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů