Pátek, 29. března 2024

Většině lidí výrazně zdraží voda

Většině lidí výrazně zdraží voda
- Vodárny zdraží kvůli investicím do trubek a kanálů od ledna i o víc než desetinu

- Pražanům se ale cena vody nezmění


Přes Česko se v lednu převalí další vlna zdražování - po elektřině, uhlí, teplu a dalších službách zaplatí lidé více i za vodu. Platby za vodné a stočné se změní na různých místech rozdílně, většina vodáren zvedne ceny mezi sedmi až deseti procenty.

Někde však účty stoupnou ještě výrazněji - s nárůstem o 14,5 procenta na téměř 65 korun za metr krychlový dodané a odvedené vody se budou muset smířit lidé na Královéhradecku. V Hradci tak při průměrné spotřebě 120 litrů na osobu a den zaplatí příští rok čtyřčlenná rodina za vodu zhruba o 1440 korun více. K základní ceně navíc musí odběratelé připočítat platbu takzvané pevné složky.

Naopak Pražané budou i v roce 2009 platit za vodu stejně jako letos - zdražení včera vodárnám zatrhla rada hlavního města. Původně byla ve hře varianta, že cena vody pro obyvatele metropole poroste stejně jako letošní inflace, tedy zhruba o 6,5 procenta. Za kubík vody se v hlavním městě platí 53 korun.

Pražští zastupitelé zahráli na populistickou notu. "Tváří v tvář finanční krizi, která postupně doléhá na Českou republiku, cítím, že je třeba minimalizovat její dopady na obyvatele," řekla agentuře ČTK náměstkyně primátora Markéta Reedová.

Lepší trubky stojí víc

Většina vodáren v zemi obhajuje zdražení potřebou získat peníze na opravy a investice do vodovodních a kanalizačních sítí. Vodárny sice získají část financí na čističky od Evropské unie, zbytek ale musejí vybrat od zákazníků. Například Jihlava chystá projekt modernizace vodohospodářské sítě za 590 milionů korun, obdobnou částku chtějí investovat i na severu Moravy.

Ve vyšších cenách se odráží i růst cen energií, chemikálií používaných k úpravě i ceny samotné vody, kterou vodárny nakupují z vodních zdrojů. "Ceny vody zvyšujeme hlavně kvůli dražším vstupům - elektrická energie bude v příštím roce dražší o 19 procent, cena surové vody se zvýší zhruba o sedm procent," říká ředitel Severomoravských vodovodů a kanalizací Miroslav Kyncl.

Vodu zdraží i krize

Nové zdražení přichází po letošním prudkém nárůstu cen, ve které se mimo jiné promítlo zvýšení sazby daně z přidané hodnoty z pěti na devět procent. V průměru nyní stojí v Česku kubík vody i se stočným 56 korun.

Někteří vodohospodáři tvrdí, že vodu může zdražit i ekonomická krize. To v případě, že velké podniky výrazně omezí její spotřebu.

Ještě více než u velkých vodáren může napřesrok a v dalších letech růst cena v menších obcích, kde se v posledních letech "zapomnělo" na obnovu sítí. Nyní v nich stojí voda třeba polovinu toho, co ve velkých městech.

"Vlastníci infrastruktury jsou povinni podle zákona od roku 2009 plnit plán obnovy a na to potřebují peníze. Jinde než z vodného a stočného je získat nemohou," říká šéf Sdružení oboru vodovodů a kanalizací František Barák.

Některé obce podle Baráka podcenily náklady, které údržba vodárenské infrastruktury vyžaduje. To může být do budoucna problém. Obce si budou muset peníze odkládat stranou a voda kvůli tomu může zdražit i na dvojnásobek.

Na dobudování čističek a kanalizací, aby vyhovovaly požadavkům Evropské unie, chybí desítky miliard korun. Odhady nákladů se však různí, největší částku odhaduje ministerstvo zemědělství - až 44,4 miliardy korun.

Včera vláda schválila pomoc ve výši 500 milionů korun 15 obcím na výstavbu čističek. Jde o náhradu kurzových ztrát, které vznikly při čerpání evropských dotací v letech 2002 až 2004.

081217_17.jpg

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů