Pátek, 19. dubna 2024

Jihočeští lesníci bojují proti krádežím vánočních stromků

Jihočeští lesníci bojují proti krádežím vánočních stromků

S příchodem předvánočního času se zvyšuje riziko krádeží stromků i v jihočeských lesích. A lesníci tuto skutečnost nepodceňují. Právě v těchto dnech přikročili k různým preventivních opatřením, aby ohrožené porosty chránili. 

Na Táborsku spravují lesníci společnosti Lesy České republiky zhruba 10 tisíc hektarů porostů. Neohroženější jsou tam jedle a douglasky. Jak Českému rozhlasu potvrdil lesní správce Tomáš Foit, ostražití teď musejí být hlavně při okrajích silnic: "Samozřejmě se snažíme monitorovat pohyb lidí po lese. Podle zákona o lesích platí, že motorovými prostředky je zakázáno vstupovat do lesního porostu a na lesní komunikace. Většinu našich lesních cest máme zabezpečenou závorami a ty se hlavně v tuto dobu snažíme udržovat zavřené. Naši pracovníci jsou vybaveni institutem lesní stráže a mohou návštěvníky lesů legitimovat."

Táborská Správa Lesů České republiky dodala letos na trh asi 100 kusů vánočních stromků. Prioritou je tam totiž pěstování nových porostů k postupnému zalesňování.

V lesích Hluboké nad Vltavou si ale letos firmy vytěží vánoční stromky v řádu několika stovek kusů. I tam ale musejí revírníci podle lesního správce Jana Zasadila být před zloději ostražití: "Proti zlodějům vánočních stromků působíme nejen pečlivou službou i o víkendech, kdy revírníci jsou v terénu prakticky denně, ale také tím, že stromky buď znehodnotíme ostříhání a ořezáním některých větví nebo postříkáme barvivem či zapáchající látkou."

Vánoční stromky z hlubockých lesů končí většinou v jihočeských domácnostech.

Také Vlachovo Březí sází na to, že nabídkou cenově dostupných vánočních stromků omezí případy, kdy se lidé vypraví s pilkou do okolních lesů. Zájem o smrčky a borovičky potvrzuje Taťána Roubalová, která má jejich prodej na starosti: "Zájem o stromky byl letos velký, škoda, že byl menší počet kusů. Zbývá dohromady tak okolo 30 kusů borovic a smrčků, prodáváme od 6.30 do 15 hodin a ve středu do 17 hodin."

Pokud si lidé ve Vlachově Březí nevyberou stromek na městském úřadu, mohou podle Taťány Roubalové zajít do nedalekého květinářství.

Postih, který hrozí zloději za krádež stromků v lese, se může vyšplhat až na 15 tisíc korun.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů