Pátek, 29. března 2024

Sběr mobilů ve Středočeském kraji skončil úspěchem

Sběr mobilů ve Středočeském kraji skončil úspěchem

Středočeši v obálkové akci odevzdali přes 3450 nepotřebných telefonů 

Přesně 3458 nefunkčních nebo nevyužívaných mobilních telefonů odevzdali Středočeši ve sběrové akci na podporu recyklace starých mobilů. Pilotní kampaň trvala od 27. října do 8. prosince. Pořádal ji Středočeský kraj a nezisková společnost ASEKOL, která se zabývá organizací sběru a recyklací vysloužilých elektrozařízení. Zhruba 150 zaslaných mobilů je funkčních. ASEKOL je na základě předchozí dohody bezplatně nabídne Sjednocené organizaci nevidomých a slabozrakých (SONS). Zbylé mobily byly předány k ekologické recyklaci.

ASEKOL ve spolupráci se Středočeským krajem 27. října rozeslal předplacené obálky do 88 000 domácností v Kladně, Berouně, Mladé Boleslavi, Příbrami, Kolíně, Kutné Hoře a Mělníku. Zpět se do ASEKOLU dostalo 3458 mobilů. „Celková návratnost obálek byla čtyři procenta, což je dle srovnání s obdobnými kampaněmi poměrně vysoké číslo. Projekt považujeme za úspěšný, a proto akci zopakujeme začátkem příštího roku v Brně. Má pro nás význam nejen jako sběrová akce, ale především jako netradiční nástroj při osvětě. Drobná spotřební elektronika v současnosti často končí ve směsném odpadu a nedostává se k recyklaci. Právě na příkladu mobilních telefonů si to každý může snadno uvědomit svou vlastní zkušenost,“ hodnotí projekt manažerka komunikace společnosti ASEKOL Hana Ansorgová.

Většina mobilů, které lidé poslali, byla nefunkční a ASEKOL je doručil zpracovatelům k recyklaci. Objevilo se však i 150 dosud použitelných přístrojů. „Podle předchozích dohod je nabídneme Sjednocené organizaci nevidomých a slabozrakých k využití,“ říká Ansorgová. Součástí projektu byla také soutěž o zajímavé ceny.Do ní byl zapojen každý účastník projektu, který spolu s mobilním telefonem zaslal také vyplněný slosovatelný kupón.Vylosovaní občanům mobily, telefonní karty, GPS navigace a bezdrátová sluchátka.

Projekt na podporu recyklace mobilů vznikl na základě údajů, které ASEKOL zjistil pomocí průzkumu chování spotřebitelů v polovině letošního roku. Podle něj třetina domácností vlastní nepoužívaný přístroj, který by dříve či později skončil v popelnici. Většina komponent, z nichž je mobil složen, se však dá recyklovat, a proto je skladování nepotřebných mobilů zbytečností. „Zatímco zejména drahé kovy v telefonech se musí náročně těžit, recyklací se dají získat mnohem levněji a šetrněji ve vztahu k přírodě. Díky lidem, kteří nám mobil poslali, nemusí být vytěženo například 50 kg mědi, 5,5 kg niklu, 1,2 kg stříbra či 131 gramů zlata. Naopak recyklace ochrání přírodu před jedovatými látkami jako olovo, arsen nebo šestimocný chrom,“ uzavírá Ansorgová.

Podle letošního výzkumu, který si spolu s dalšími společnostmi nechal ASEKOL zpracovat, je mobilní telefon nejčastěji vyřazovaným druhem elektrozařízení. Ročně se ho zbaví každý čtvrtý Čech. K recyklaci se však dostane pouze ani ne každý pátý z nich. „Z našeho výzkumu vyplývá, že dvě třetiny občanů mění mobilní telefon kvůli modernizaci a ne kvůli poruše. Většina vyřazených přístrojů je tedy stále funkčních a v domácnostech leží ladem „na horší časy“, přičemž téměř žádný z nich už nebude nikdy použit,“ vysvětluje pohnutky projektu Jan Vrba.

Kontakty

Ondřej Tesař, AMI Communications, e-mail: ondrej.tesar@amic.cz, tel.: 234 124 112, 602 698 854, tiskové středisko press.amic.cz

Hana Ansorgová, ASEKOL, e-mail: ansorgova@asekol.cz, tel.: 261 303 266, www.asekol.cz

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů