Čtvrtek, 25. dubna 2024

Obama vybral ministry vnitra a zemědělství

Obama vybral ministry vnitra a zemědělství
Budoucí americký prezident Barack Obama jmenuje do funkce ministra vnitra dosavadního demokratického senátora za Colorado Kena Salazara. Ministrem zemědělství se stane bývalý guvernér státu Iowa Tom Vilsack. Nominace, které už dříve pronikly do médií, Obama oznámil na včerejší tiskové konferenci v Chicagu.

O příštích ministrech, které americká média označují za "progresivní centristy", hovořil jako o "strážcích americké krajiny" a klíčových postavách svého energetického a ekologického týmu. Vyjádřil naději, že budou stát v čele úsilí snižovat spotřebu dovážené ropy, zatímco poroste využívání obnovitelných zdrojů.

Ministerstvo vnitra má v USA na starosti péči o krajinu a přírodní zdroje, spravuje národní parky a dohlíží na těžbu ropy a zemního plynu na federálním území. Do jeho působnosti patří také vztah státu k indiánským rezervacím a ke kmenům původního obyvatelstva. Bezpečnostní problematiku v kompetenci nemá, ta spadá především pod ministerstvo vnitřní bezpečnosti a pod federální policii FBI.

Ministerstvo zemědělství poskytuje podporu farmářům a dohlíží na bezpečnost potravin. Obama se včera zmínil i o dalších povinnostech, mezi nimiž na prvním místě jmenoval podporu zemědělství odpovídajícího 21. století i potřebám současné tíživé ekonomické situace a podporu zemědělské produkce při výrobě biopaliv.

"Je čas pro nový způsob washingtonského vedení, které je rozhodnuto odpovědně využívat naši půdu ku prospěchu všech našich rodin," prohlásil Obama, když představoval příští ministry. Ujistil, že jejich úřady nejsou utvořeny pro to, aby sloužily "agrobyznysu nebo washingtonským zvláštním zájmům", ale farmářům, životnímu prostředí a naplňování národních energetických potřeb. Salazar s kovbojským kloboukem na hlavě prohlásil, že "udělá vše, co může, aby pomohl snížit závislost Ameriky na zahraniční ropě".
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů