Pátek, 29. března 2024

Kodaň má nahradit Kjóto

Kodaň má nahradit Kjóto
Nadcházející rok bude zlomový pro boj proti oteplování klimatu.
Svět postihla recese. Rostou tedy obavy, zda boj se skleníkovými emisemi nepůjde stranou.
Nová dohoda, která by měla nahradit Kjótský protokol, má být přijata na summitu v dánské Kodani koncem roku 2009. Ve světě však panují značné rozpory ohledně podoby budoucí smlouvy.
Evropská unie se loni zavázala, že do roku 2020 sníží objem emisí skleníkových plynů o 20 procent. Největší znečišťovatelé, Čína a Indie, nic podobného nenabízejí. Kjóto nepodepsaly. I Spojené státy od smlouvy odstoupily. Pokud má mít budoucí dohoda význam, musí se závazky týkat všech.
Jsou však politici, kteří na kodaňskou dohodu nečekají. Příkladem jde kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger, který nařídil státním firmám využívat nejméně ze třetiny energii z obnovitelných zdrojů. Již dříve se podepsal pod zákon, jenž zavazuje stát ke snížení emisí v roce 2020 na úroveň roku 1990. V časech recese možná Kaliforňané cíle nesplní. Přesto je jejich snaha chvályhodná. Mnoho věcí už změnili. Roste například obliba úsporných aut.
Průkopnický čin nabídli zbytku světa i britští poslanci. Nedávno schválili zákon, kterým se země zavazuje, že do roku 2050 sníží své emise skleníkových plynů o 80 procent. Británie se stala prvním státem světa, který si stanovil takový ambiciózní cíl.
Zdroj:Víkend
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů