Úterý, 23. dubna 2024

Před Vánoci přibylo prodejen se speciálními koši na zpětný odběr drobných elektrospotřebičů

Před Vánoci přibylo prodejen se speciálními koši na zpětný odběr drobných elektrospotřebičů

Tak jako každoročně, objeví se i letos mezi dárky pod vánočními stromečky velké množství nejrůznějších elektrospotřebičů. Vedle radosti z nových moderních pomocníků do domácnosti budou lidé řešit otázku, jak naložit se starými přístroji.

 

Ačkoli systém zpětného odběru a recyklace vyřazených elektrozařízení funguje v Česku teprve třetím rokem, Češi už jej přijali za svůj podobně jako třídění plastů, a těch, kdo vysloužilé elektrospotřebiče třídí a odevzdávají na místa k tomu určená, přibývá.

 

Ukázal to průzkum, který pro kolektivní systémy ASEKOL, EKOLAMP a ELEKTROWIN provedla společnost Markent. Průzkum se zabýval postoji domácností k nakládání s elektroodpadem a ke vztahu k životnímu prostředí a kromě řady pozitivních výsledků také naznačil, že řadu občanů odrazuje od předání vysloužilých elektrospotřebičů do sběrného místa jeho vzdálenost.

Proto kolektivní systém ELEKTROWIN již v první polovině letošního roku umístil do více než 1800 prodejen elektro speciální sběrné koše, kam mohou občané drobný spotřebič odložit. A nyní, před koncem roku, tuto síť prodejen ještě rozšířil. Umístil koše pro zpětný odběr elektrozařízení v dalších 250 prodejnách elektro v Čechách a na Moravě.

 

Vyloučení elektrozařízení z běžného komunálního odpadu kromě životního prostředí šetří i rozpočty obcí a měst. „Za tři roky fungování našeho kolektivního systému jsme vyčíslili tuto úsporu pro obecní pokladny na úctyhodných 300 milionů korun,“ říká Roman Abrham z kolektivního systému ELEKTROWIN. Navíc se podle něj daří znovu využít až 90 % materiálů, které vyřazená zařízení obsahují.

 

 Umístěním speciálních košů do prodejen elektro tak Elektrowin v celé České republice rozšířil místa zpětného odběru vysloužilého elektrozařízení  o více než 2000. V těchto prodejnách mohou občané odevzdávat  vysloužilé elektrospotřebiče. Mají tak další možnosti zbavit se jich ekologicky a přitom jednoduše.

 

 

Elektrowin, a. s., byl založen 25. května 2005 jako provozovatel kolektivního systému zajišťujícího oddělený sběr, zpětný odběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na velké a malé elektrospotřebiče a elektrické a elektronické nástroje. Společnost je koncipována jako nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Prostřednictvím téměř 570 sběrných dvorů v 420 městech, více než 2100 provozoven posledních prodejců a mobilních svozů zajištěných ve více než 4200 obcích smluvně pokrývá přes 87 % obyvatel ČR.

 

 

Pro bližší informace prosíme, kontaktujte:

Taťána Pokorná, Elektrowin, e-mail: tana.pokorna@elektrowin.cz

Květoslava Hrubešová, Omne bonum, e-mail: hrubesova@omnebonum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů