Úterý, 16. dubna 2024

Opuštěné uhelné doly v Holandsku zdrojem ekologického tepla.

Minewater Project je název nového projektu, který byl aktuálně spuštěn v Nizozemsku, konkrétně městečku Heerlen.

Opuštěné uhelné doly v Holandsku zdrojem ekologického tepla.

Starý opuštěný uhelný dům zde byl přeměnen na zdroj geotermální energie. Vodou zatopené těžební šachty dodávají teplo a horkou vodu v zimě 350 domácnostem a firmám, v létě zase poskytují studenou vodu. Uhlí a uhelné elektrárny byly v Nizozemí důležitým zdrojem energie až do roku 1959, kdy byly na severu země objeveny velké zásoby zemního plynu. Většina uhelných dolů pak byla opuštěna a nevyužita. V Heerlenu byly vyhloubeny 700m šachty aby bylo možné energii z bývalých dolů využít.

 

Geothermal energy

Rocks deep below ground-level store heat, and stay at a fairly constant temperature. This heat is called 'geothermal energy'. Water that has flooded disused mines is warmed by the heat of the rocks. The idea of using geothermal energy is not new - the Romans used hot springs for heating.

Heat pumps

Heat pumps are already used in many buildings around the world. Basically, the heat pump is the reverse of a domestic refrigerator.

In a refrigerator heat is pumped from the inside (where the food is stored) and released at the back. In so-called 'ground source' heat pumps, pipes are laid in the ground below or close to a building, and are then able to collect much more heat than is contained inside a refrigerator. Enough heat can be pumped from the ground to heat the building.

Heat pumps like this can also pump heat from a body of water such as a lake, a river... or a flooded mine. The mine water has the additional advantage of being warmer to start with.

Heat pumps typically generate three times as much energy as you put in - using the warm minewater increases this still further.

Using mine water

Mine water has already been used on a small scale for heating, but this has generally involved single buildings and a fairly small heat pump. In the proposed pilot projects the scale is larger, using a large heat pump. Instead of heating just one building, the system will supply heat for a district heating system. In this way the heat is supplied to a large number of buildings.

ZDROJ: www.ekobydleni.eu,Minewater project 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů