Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Kontroverzní islandská zpěvačka, skladatelka a herečka Björk je vedle své tvorby i proslulou ochránkyní životního prostředí. Nyní uzavřela partnerství s islandskou korporací Audur Cupital, která investuje do firem majících vliv právě na životní prostředí. Nově vzniklý fond, jemuž Björk propůjčila své jméno, se zpočátku zaměří na ochranu přírodního bohatství Islandu.

Státní fond životního prostředí (SFŽP) vypsal výběrové řízení na nákup a plánování médií s cílem představit aktivity pro GIS (Green Investment Schneme). Nabídky je možné zasílat do 9. února.

Evropská komise zatím pozdržela vydání své direktivy na povinné uvádění emisí CO2 a spotřeby v reklamách na automobily. Systém měl o vlivu propagovaných aut na životní prostředí informovat pomocí srozumitelného systému s ikonami semaforů. Komise nyní spolupracuje s Evropskou asociací výrobců automobilů na obdobném systému označování reklamy, které však nebude pro výrobce povinné.

Okouzlovat novou americkou administrativu se bude premiér Topolánek snažit v rámci první oficiální unijní návštěvy v Bílém domě. Evropané chtějí donutit Spojené státy, aby začaly brát unii vážně jako seriózního partnera a stejně vážně začaly něco dělat se svými emisemi skleníkových plynů.

Svobodné ženy ve věku 20 až 29 let jsou nejčastějšími třídiči odpadů v Olomouckém kraji. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který pro Olomoucký kraj zpracovala společnost Markent, uvedl náměstek olomouckého hejtmana Pavel Horák (KDU-ČSL). Přesně 70 procent občanů kraje třídí komunální odpad stejně jako před rokem, dalších 28 procent odpovědělo, že se úroveň separace v jejich domácnosti zlepšila.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů