zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Nápaditý a ekologický dům

07.02.2009
Obecné
Nápaditý a ekologický dům
Překvapí harmonickým splynutím s okolní krajinou i moderním vzhledem.

Nápaditý, originální a ekologický dům, který před pár lety vyrostl v Chvalíkovicích poblíž Opavy, působil od samého začátku pozdvižení. Rovnou zatravněnou střechu, jakýsi obranný val z pískovcových kamenů a dvě stěny domu zcela otevřené slunci a nádherným výhledům do okolí – to by v malé moravské obci na dohled Pradědu očekával málokdo. Výsledek ale překvapí harmonickým splynutím s okolní krajinou i moderním vzhledem.

Jednoduchá jednopodlažní stavba obdélníkového půdorysu je umístěna v horní části parcely, takže rodině zůstala k dispozici velká slunná zahrada s výhledem na nejvyšší vrchol Jeseníků. Dům se zelenou střechou architekt nenásilně včlenil do terénní vlny. „Louka se tak zvedla o patro výš,“ popisuje zajímavé řešení Tomáš Bindr, autor návrhu z architektonické kanceláře Ateliér 38. „Tento ekologický argument nám také pomohl stavbu prosadit. Stavební úřad totiž od stavebníků požadoval takzvanou venkovskou architekturu se sedlovou střechou, ačkoliv se v okolní zástavbě vyskytují i domy s rovnou střechou a břízolitovou fasádou. My jsme ale měli o podobě venkovského domu pro 21. století svoji vlastní představu,“ dodává architekt Bindr.

Interiér sjednocuje podlaha z přírodního linolea a strop z dřevoštěpkových desek. Z prostorného obývacího pokoje je zahrada díky francouzským oknům na dosah ruky. 

Všechny obytné místnosti domu jsou orientované na západní stranu s výhledem do krajiny a díky přilehlé dřevěné terase jsou přímo propojené se zahradou. Zázemí domu – kuchyně, dvě koupelny, šatna a technická místnost – je orientováno na východ. Vstup do domu v polovině západní strany stavby navíc rozděluje dispozici na privátní část, kde se nacházejí ložnice dvou dospívajících dětí a rodičů, a část společenskou, kde je umístěna kuchyně, jídelna a obývací pokoj.

Jídelna pojme bez problémů všechny členy rodiny i větší počet hostů. 
Do decentní koupelny v šedých a oranžových tónech přivádí denní světlo horizontální okno na východní straně. Také z ložnice rodičů se dá vyjít rovnou na terasu.

Na jižní straně dům pokračuje rozšířenou zastřešenou terasou s krbovým sezením a dřevěnou pergolou. Díky střešním výplním z matného drátoskla má venkovní sezení ochranu před deštěm či přílišným sluncem, ale zároveň mu neschází dostatek denního světla. Ze severní strany dům chrání kamenná stěna z pískovců vytěžených v nedalekém lomu. Tato kamenná hradba plynule přechází z domu i na terasu, a opticky tak propojuje prostor obývacího pokoje a zahrady. Stěny domu jsou na západní straně obložené dřevem.

Krytá dřevěná terasa obepíná stavbu ze západní i jižní strany a vytváří přirozenou spojnici mezi domem a zahradou. Díky střešním výplním z matného drátoskla je venkovní sezení chráněno před rozmary počasí.

Dřevo a přírodní materiály však převládají i v interiéru. Jednotícím prvkem celého domu je podlahová krytina z přírodního linolea v červeném odstínu, která je velmi jednoduchá na údržbu. Taktéž strop z dřevovláknitých desek s výraznou strukturou nalezneme v každé z místností domu.

Ze severní strany dům chrání kamenná stěna z pískovců vytěžených v nedalekém lomu.Objekt díky promyšlené koncepci, orientaci ke světovým stranám i použitým materiálům splňuje nároky na energeticky úsporný dům s konstrukčními prvky pasivní stavby. Svislé nosné konstrukce jsou částečně vyzděné z pórobetonu, částečně jsou tvořeny dřevěným skeletem. Také konstrukce střechy je dřevěná. Bohatě prosklenou jižní a západní fasádou vstupuje do interiéru slunce a pomáhá dům temperovat. Naopak chladná severní a východní strana má jen nezbytné minimum okenních otvorů, jimiž by teplo z objektu mohlo unikat.

Majitelé domu tak dnes mohou být vděčni své vytrvalosti při prosazování vlastních snů o bydlení, neboť získali dům, který splnil všechna jejich očekávání. Přímý výstup z pokojů do zeleně navíc rodině umožňuje za hezkého počasí rozšíření obytné plochy domu i o velkorysou zahradu, což sami majitelé považují za největší bonus celé stavby a jejich několikaletého úsilí.

Johana Hrabalová
Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí