Pátek, 26. dubna 2024

Britové se zřejmě zbavili nukleárního odpadu odhozením do moře

Britové se zřejmě zbavili nukleárního odpadu odhozením do moře

Nebezpečný odpad, který Britové v padesátých a šedesátých letech zanechali po nukleárních testech na jihu Austrálie, možná skončil na dně oceánu. Jak v úterý oznámil server Daily Telegraph, jediným důkazem je dokument, který by britská vláda měla podle dohody právě nyní zveřejnit.

Británie uskutečnila na planinách Maralinga a Emu severozápadně od Andamooky v letech 1954 až 1963 devět zkoušek jaderných bomb. Tehdy australská federální vláda nařídila Britům, aby zamořené území po sobě vyčistili.

V roce 1978 britská vláda v odpovědi na žádost australského federálního kabinetu slíbila, že zamořené území vyčistí a odpad dopraví do své země. Do speciálních kontejnerů nechala naložit 500 kilogramů plutonia a 20 kilogramů smíšeného radioaktivního odpadu. Dodnes však není známo, kam odpad Britové odvezli, a existuje podezření, že skončil na dně moře. To by měla rozptýlit britsko-australská dohoda uzavřená v roce 1978, jejíž text by v úterý, třicet let po podpisu, britská strana měla zveřejnit.

Podle deníku se k tomu vláda ale zřejmě nechystá.

"Ministerstvo obrany se domnívá, že jakákoliv zmínka o možném uložení nebezpečného plutonia na mořské dno může vyvolat negativní ohlasy opozice, například celosvětová ekologická organizace Greenpeace by toho mohla využít ke kritizování našeho programu o ukládání odpadu na mořské dno. Také by to mohlo upoutat pozornost veřejnosti v době, kdy na nás tlačí Spojené Státy, abychom omezili objem ukládaného odpadu, který je pod mezinárodním dohledem," prohlásil britský zdroj, který chce zůstat v anonymitě.

Britská strana také požádala australské úřady o zachování maximální mlčenlivosti o celé záležitosti a připomněla, že nebylo její zákonnou povinností kontaminované území vyčistit.

Poslední sanaci zamořeného území provedl tým specialistů v roce 2000. Podařilo se očistit 350 tisíc kubických metru země a celkové náklady se vyšplhaly v přepočtu na dvě miliardy korun.

Autor: Michael Šmíd

http://www.mediafax.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů