Čtvrtek, 28. března 2024

Skály na Křížovém vrchu na Náchodskou jsou přírodní rezervací

Skály na Křížovém vrchu na Náchodskou jsou přírodní rezervací
Skalní útvar Křížová cesta nedaleko známých Adršpašských skal na Náchodsku se ke konci loňského roku stal přírodní rezervací. Od roku 1956 byla Křížová cesta přírodní památkou, se statutem rezervace lokalita získala zvláštní ochranu. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes v příloze pro hradecký kraj.

Chráněný útvar tvoří skalní věže, skalní pilíře, soutěsky a jeskyně, které vznikly na kvádrových pískovcích svrchní křídy. Jeho součástí je i křížová cesta a boží muka. Území se specifickými lesními a skalními společenstvy rostlin a živočichů má rozlohu 13,7 hektaru.

Zřízením přírodní rezervace začala na území platit řada omezení. V lokalitě nelze bez souhlasu správy chráněné krajinné oblasti volně těžit dřevo. Bez souhlasu ochranářů také nelze provádět směny pozemků nebo změny jejich využití. Ochranáři musí vědět i o všech výkopových pracích a terénních úpravách, které zasáhnou do území. Omezení se týkají i staveb turistických cest, aktivit myslivců a horolezců.

Přírodní rezervaci Křížová cesta lidé také někdy říkají Křížový vrch či Rozsochatec. Celé skalní uskupení má podkovovitý tvar a jeho střední část je snížená. Na vrcholu skal je železný kříž z roku 1857 na pískovcovém podstavci s plastikami svatých Anny, Josefa a Jana Nepomuckého. Ve skalách je křížová cesta z litinových desek.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů