Pátek, 29. března 2024

O ekologické stopě na besedě v knihovně

O ekologické stopě na besedě v knihovně
logo_mesto_stromu.jpgKRNOV - Přistupujeme zodpovědně ke svojí spotřebě? Žije Krnov v hranicích únosné ekologické kapacity či nikoliv? Jaký dopad mají naše aktivity na přírodu? Nad těmito a dalšími otázkami se bude společně s účastníky besedy na téma Ekologická stopa zamýšlet Viktor Třebický z pražského občanského sdružení Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj (TIMUR). Beseda, kterou v rámci kampaně Krnov – město stromů pořádá Místní agenda 21 Krnov ve spolupráci s Městskou knihovnou Krnov, se uskuteční ve čtvrtek 8. ledna v 18.00 hodin ve studovně městské knihovny.

Ekologická stopa říká, kolik plochy je třeba k souvislému zajišťování všech zdrojů, které potřebujeme ke svému současnému životnímu stylu a k zneškodnění všech odpadů, které při tom produkujeme. Je jedním z indikátorů udržitelného rozvoje sledovaných TIMUR, které monitorují stav a vývoj různých složek životního prostředí ve městech – od znečištění, dopravy až po dostupnost služeb nebo zelených ploch. „Znalost těchto ukazatelů umožňuje veřejné správě kvalifikovaně rozhodovat a dlouhodobě plánovat rozvoj měst s ohledem na udržitelnost a slouží také ke srovnání se situací v jiných městech, které sledují stejné indikátory. Od října letošního roku, kdy TIMUR spočítal ekologickou stopu města Krnov, se můžeme srovnávat s ostatními města také prostřednictvím tohoto indikátoru,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí Rostislava Rollerová.

Z výpočtu ekologické stopy města Krnov vyplynulo, že si naše město nevede tak špatně. V porovnání s ostatními městy se nachází asi ve středu pole, když má obdobnou ekologickou stopu jako Chrudim nebo Velké Meziříčí. Navíc Krnov dosahuje v šesti položkách z osmi lepších hodnot indikátorů, než je celostátní průměr. Přesto jeho ekologická stopa převyšuje dostupnou biologickou kapacitu odpovídající tomuto městu o 170 procent.

Pokud vás tato problematika zaujala, přijďte se dovědět více do studovny městské knihovny. Předtím si můžete spočítat, jakou ekologickou stopu zanecháváte vy. Kalkulátor osobní ekologické stopy a řadu informací o způsobu výpočtu osobní stopy najdete na internetu na adrese www.hraozemi.cz nebo na www.ekostopa.cz. Více informací o kampani Krnov – město stromů na www.krnovmestostromu.estranky.cz.
(zdroj: Město Krnov)
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů