zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

V Česku roste počet ekologických zemědělců a výrobců biopotravin

07.01.2009
Zemědělství
V Česku roste počet ekologických zemědělců a výrobců biopotravin
V Česku loni výrazně vrostl zájem o biopotraviny. Zvýšil se počet ekologických zemědělců i výrobců českých biopotravin. Stále více restaurací navíc připravuje pokrmy z bioproduktů. Roste i prodej biopotravin v maloobchodní síti a supermarketech. Vyplývá to z přehledu trendů v "biobranži" zveřejněného v lednovém vydání měsíčníku Bio Obchod, který vydává agentura Green marketing.
"Počet registrovaných výrobců biopotravin se zvýšil z 253 na konci roku 2007 na 410 v říjnu 2008, což znamená nárůst o 62 procent. Dva největší výrobci pečiva, pekárny Penam a United Bakeries, loni uvedli na trh biopečivo, zvýšilo se i množství českých biouzenin," uvedl Tom Václavík z agentury Green marketing.
Výrazně se zvýšil také počet ekologicky hospodařících podniků. Na konci října jich bylo 1802, což je o 27 procent více než na začátku roku. Společná výměra jejich půdy dosáhla 338.722 hektarů, což představuje téměř osm procent z celkové výměry zemědělské půdy.
Zájem o biopotraviny a biosuroviny loni vzrostl také mezi provozovateli restaurací. "V průzkumu provedeném agenturou Green marketing v říjnu 2008 odpovědělo 89 procent respondentů z řad pražských restaurací, že používá v současné době některé bioprodukty či biopotraviny, dalších 88 procent hodlá podíl bioproduktů v příštích dvou letech navýšit," dodal Václavík.
Spotřeba biopotravin v Česu vzrostl v roce 2007 meziročně o 70 procent na 1,29 miliardy korun. O rok předtím Češi utratili za biopotraviny zhruba 760 milionů Kč. Obrat trhu s biopotravinami by se podle údajů z loňské ročenky agentury Green marketing měl do tří let zvýšit pětinásobně a v roce 2010 za ně Češi podle odhadů utratí 6,5 miliardy korun. Spotřeba biopotravin v Česku tak během následujících let poroste o 70 procent ročně.
Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí