Úterý, 16. dubna 2024

Ne všechna biopaliva jsou v konečné bilanci ekologická

Ne všechna biopaliva jsou v konečné bilanci ekologická

Už už to vypadalo, že lidstvo našlo recept, jak vyčistit vzduch od škodlivin, které do něj vypouštějí osobní a nákladní automobily. Že "špinavý" benzín nahradí čistší paliva.
Nadšení zastánci biopaliv ale loni dostali studenou sprchu. Ukázalo se totiž, že pro lidi ani životní prostředí nemusí být vždycky jenom prospěšná.
Podle americké studie publikované ve vědeckém časopise Science jsou některá biopaliva jsou podle ní dokonce 400krát méně ekologická než ropa.

Problém spočívá v tom, že biopaliva produkují oxid uhličitý ještě dříve, než si je natankujeme do svého auta. Farmáři, kteří vykácejí kus pralesa, aby na tomto místě pěstovali cukrovou třtinu na ethanol, pokácí stromy, které CO2 předtím pohlcovaly.
"Pokud se snažíte zmírnit globální oteplování, nemá jednoduše smysl využívat půdu na produkci biopaliv," citovala agentura AFP jednoho z autorů studie Joea Fargioneho. "Všechna biopaliva, která nyní používáme, způsobují destrukci životního prostředí, ať už přímo, nebo nepřímo."
Poptávka po biopalivech, která se většinou vyrábějí z obilovin a olejných semen, vzbudila velký zájem u zemědělců v Brazílii, Indonésii, ale i v - na zemědělství zaměřených - státech Evropské unie.
Ochránci přírody ovšem tvrdí: Biopaliva z obilí a olejných semen zvedají ceny potravin a nutí zemědělce, aby je pěstovali na stále větší ploše. Tu získávají vykácením původních pralesů nebo vysoušením mokřadů.

Kácení pralesů kvůli nové zemědělské půdě navíc snižuje biologickou rozmanitost v oblasti. Přestože palmové plantáže v průběhu růstu vstřebávají oxid uhličitý, vypouštěný při spalování fosilních paliv, nikdy nenahradí původní prales.
Podle studie publikované na prosincové konferenci států OSN v polské Poznani by takové vstřebávání trvalo zhruba 75 let.
Vůbec nejhůř je na tom Indonésie, kde každý rok zmizí dva milióny hektarů lesa. Potrvá tak 423 let, než začnou mít úspory CO2 z indonéského palmového oleje nějaký efekt.
Druhou nejméně efektivní oblastí je Amazonie, kde se kvůli biopalivům pěstuje sója. Než se projeví pozitivní vliv zdejších biopaliv na světové klima, uplyne asi 319 let.

Podle zprávy společnosti Oxfam mohou biopaliva i za třicetiprocentní nárůst světových cen potravin. V jeho důsledku se 30 milionů lidí ocitlo na hranici chudoby.
"Poptávka bohatých zemí po biopalivech pro dopravu působí potravinovou inflaci," řekl autor studie Rob Bailey. "Obilné rezervy jsou teď rekordně nízké."
Bohaté země utratily loni za podporu biopaliv téměř 15 miliard dolarů. Levnější brazilský ethanol, který celosvětové zásoby potravin ovlivňuje mnohem méně, ale blokovaly.
Biopaliva způsobila počátkem prosince rozkol i uvnitř EU. Návrh snížit hranici pro biopaliva a obnovitelné zdroje v celkovém objemu silniční dopravy do roku 2020 na šest procent neprošel. Některé státy chtějí mermomocí zachovat původní ambiciózní plán.
"Negativní sociální důsledky pěstování biopaliv a jejich negativní vliv na životní prostředí už dnes téměř nikdo nezpochybňuje," přiznal i vedoucí vyjednavač Evropského parlamentu ve věcech "zelených" pohonných hmot Claude Turmes.

ZDROJ: Agris.cz, PETROLmedia, www.petrol.cz, kráceno,upraveno
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů