Středa, 24. dubna 2024

Plzeň možná opět podpoří přechod na ekologické zdroje tepla

Plzeň možná opět podpoří přechod na ekologické zdroje tepla

Plzeň -- Plzeň se ve snaze o další zlepšení kvality ovzduší možná vrátí k podpoře obyvatel, kteří přejdou na ekologické zdroje vytápění. V letech 1996 až 1998 město finančně přispělo lidem zejména v rodinných domech, kteří se vzdali kotle na uhlí a začali topit plynem nebo elektřinou. Do projektu tehdy dalo 25 milionů korun, nyní uvažuje o tom, že se k němu vrátí. Radní pro životní prostředí Petr Náhlík (KDU-ČSL) ČTK řekl, že město chce program upravit podle současných platných zákonů a vyhlášek a předložit ho zastupitelstvu.

V Plzni je zhoršená kvalita ovzduší. I když se situace v posledních letech zlepšila, stále se město potýká s překračováním limitních koncentrací některých látek, zejména v dopravě či v přetrvávajících lokálních topeništích na tuhá paliva.

Kromě podpory ekologičtějšího vytápění domácností chce radnice také zlepšit problémy s prašností silnic. Na konci minulého roku radní rozhodli o zpracování návrhu na koordinaci letní údržby komunikací. "Znamená to, že je potřeba kropit ulice. Je nutné, podobně jako u zimní údržby, aby byla koordinována čistota ulic nejen městských, ale i krajských a státních, jinak opatření nemají smysl," poznamenal Náhlík.

Do zlepšení kvality ovzduší investovalo město desítky až stovky milionů korun. V letech 1994 až 1996 například Plzeň platila náhradu desítek uhelných blokových kotelen plynovými, především ve čtvrti Slovany. Městskou kasu to přišlo na 80 milionů korun, 25 milionů korun dal magistrát lidem na výměnu kotlů na tuhá paliva za ekologičtější vytápění. Největší investicí do zlepšení čistoty ovzduší bylo odsíření městem vlastněné Plzeňské teplárenské v roce 1995 za 560 milionů korun. Ve stejné době ve městě Škoda odsířila svou tehdejší elektrárnu ELÚ III. Loni zahájila odsíření za bezmála půl miliardy korun také Plzeňská energetika.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů