Čtvrtek, 18. dubna 2024

Husqvarna sa chystá na ekologické kosenie trávnikov

Husqvarna sa chystá na ekologické kosenie trávnikov

Automatický robot pobehujúci po trávniku, elektrická energia získaná zo solárnych panelov. Taká je technologická novinka z dielní firmy Husqvarna, ktorá sa v priebehu tohto roka dostane na trh. 3000 dolárov nie je malá čiastka, majitelia však budú mať pokojný a ničím nerušený život.

Robotická kosačka pracuje podobne, ako vysávače v domácnosti. Podľa  naprogramovaného časového harmonogramu vyráža automaticky na trávnik, aby prostredníctvom mulčovacieho modulu vrátila späť do pôdy to, čo rastúca tráva vyčerpala.

Možno si kladiete otázku, ako dokáže rozoznať, kde sú okraje trávnika a kde jej pôsobnosť končí? Odpoveď je jednoduchá. Stačí po obvode plochy zakopať do zeme signálny káblik, ktorý vyčlení hranice priestoru.

Beh kosačky sa však v prípade zamračených dní zaobíde aj bez solárnej energie. Akumulátory si môže kosačka dobiť v základňovej stanici. Podpora solárneho napájania je však výhodná – kým cez deň zariadenie čerpá energiu, večer môže šetrne pokosiť trávnik. A keď je potrebný pracovný výkon na pravé poludnie, batérie aspoň vydržia dlhšie.

http://domacnost.sme.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů