Pátek, 29. března 2024

Monitorování ovzduší v Jihlavě a okolí pokračuje

Monitorování ovzduší v Jihlavě a okolí pokračuje
K dnešnímu dni Krajský úřad kraje Vysočina obdržel již tři kapitoly studie „Vyhodnocení kvality ovzduší průmyslové zóny města Jihlavy a z něho vyplývajících zdravotních rizik“, kterou pro kraj Vysočina a město Jihlava zpracovává Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno ve spolupráci se Zdravotním ústavem se sídlem v Brně a Jihlavě.


První část se zabývala emisní charakteristikou zájmového území, druhá část studie imisní charakteristikou.

Zatím poslední dílčí část studie nazvanou „imisní monitoring“ převzala ve čtvrtek 8. ledna 2009 odborná skupina složená ze zástupců kraje Vysočina, Statutárního města Jihlavy, Krajské hygienické stanice kraje Vysočina a občanského sdružení Arnika.

Tato kapitola se zabývá monitoringem imisí a pachové zátěže zájmového území. Měření, které probíhá od září roku 2008 se opírá o 3 kontinuální měření (Jihlava, Velký Beranov a Automotive Lighting) a dále o měření pasivními dozimetry. Pachová studie se opírá o hodnocení téměř 200 dobrovolných respondentů v rámci akce „Nos Jihlavy“.

Vzhledem k tomu, že měření stále probíhají, jsou v této kapitole zveřejněny pouze průběžné výsledky. Monitoring ovzduší bude probíhat až do konce února a komplexní vyhodnocení bude součástí čtvrté dílčí části studie – imisní analýzy, která bude předána odborné skupině v červenci tohoto roku. Kompletní studie s uvedením všech výsledků měření a navržených opatření bude mít kraj Vysočina k dispozici v říjnu tohoto roku. Všechny dílčí části realizované studie jsou postupně zveřejňovány na internetových stránkách odboru životního prostředí Krajského úřadu kraje Vysočina, které jsou veřejně přístupné.

  • Rostislav Habán, odbor životního prostředí

              Krajský úřad kraje Vysočina

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů