Čtvrtek, 28. března 2024

Signály EEA 2009: Osm příběhů ze životního prostředí pro Evropu

Plzák španělský, dusící se humři, televizory zaplavující zeměkouli a škodlivé částice v ovzduší jsou pouze některými z témat obsažených v Signálech EEA 2009
Signály EEA 2009: Osm příběhů ze životního prostředí pro Evropu

Je zahradničení jedním z vašich zájmů? Pokud ano a žijete ve střední nebo severní Evropě, je plzák španělský pravděpodobně jedním z vašich osobních nepřátel. Zdá se, že plzák, který neúnavně napadá vaše bylinky a zeleninu, je imunní vůči regulačním opatřením. 

Plzák španělský, dusící se humři, televizory zaplavující zeměkouli a škodlivé částice v ovzduší jsou pouze některými z témat obsažených v Signálech EEA 2009, nové výroční publikaci Evropské agentury pro životní prostředí, představené dnes v Praze českým ministrem životního prostředí Bursíkem a výkonnou ředitelkou EEA, profesorkou Jacqueline McGladeovou.

EEA v partnerské spolupráci se svou sítí skládající se ze 32 členských států monitoruje životní prostředí v Evropě. Nacházení a čtení řady „signálů“ týkajících se  zdraví a rozmanitosti našeho životního prostředí a porozumění jim je podstatou činnosti agentury. Signály EEA 2009, jež budou zveřejněny ve všech 26 jazycích EEA, volí přístup založený na příběhu a poskytují obrázek o klíčových tématech životního prostředí, která jsou zvláště závažná pro nadcházející rok.

„Rok 2009 nabízí pozoruhodnou příležitost angažovat globální společenství a začít se řádně zabývat výzvou týkající se životního prostředí. Musíme jednat opatrně, ale rychle. Rozsah výzvy by nás neměl ani paralyzovat k nečinnosti, ani by neměl udusit cennou debatu. V této souvislosti vítám Signály EEA, které se zaměřují na široké vrstvy občanů Evropy,“ řekl ministr Bursík.

Příběhy obsažené v Signálech EEA nejsou vyčerpávající, ale byly vybrány na základě jejich závažnosti pro současnou debatu o politice životního prostředí v Evropě. Zabývají se prioritními tématy změny klimatu, přírody a biologické rozmanitosti, využíváním přírodních zdrojů a zdravím a životním prostředím. 

„Jak se naše potřeba zmírnit změnu klimatu a přizpůsobit se jí stává naléhavější, tak  také roste důležitost naší potřeby efektivně komunikovat s širokým publikem. Ještě před tím, než můžeme lidi motivovat k tomu, aby něco podnikli, musíme tyto lidi a jejich vlády zapojit do jednání a zmocnit je k němu,“ řekla profesorka McGladeová.

Signály 2009 obsahují tyto články:

·         Nikoli pouze horké ovzduší: Globální diplomacie a hledání nástupce Kjótského protokolu

·         Když studna vyschne: Přizpůsobování se změně klimatu a voda

·         Plzák španělský a další zavlečené druhy: Plzák španělský je pouze jednou z hrozeb pro křehkou biologickou rozmanitost Evropy.

·         Každé nadechnutí: Kvalita ovzduší v Evropě

  • Když je bioenergie na vzestupu: Výroba bioenergie ve velkém s sebou nese značná rizika pro životní prostředí. Jak se bude vyvíjet velká bio debata?
  • Ryby ve vodě nejsou: Správa moří v měnícím se klimatu
  • Řešení SZP: Reforma společné zemědělské politiky
  • Na mém dvorku ne: Mezinárodní zásilky odpadu

 

Překlady publikace Signály 2009 naleznete na webové stránce EEA: www.eea.europa.eu

Zdroj: Tisková zpráva Evropské agentury pro životní prostředí (EEA)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů