Čtvrtek, 25. dubna 2024

EKO-KOM testuje v jablonecké nemocnici třídění odpadu

EKO-KOM testuje v jablonecké nemocnici třídění odpadu

Pacienti, zaměstnanci a návštěvníci jablonecké nemocnice mají jako jedni z prvních v zemi možnost třídit odpad ve zdravotnickém zařízení. Společnost EKO-KOM tam rozmístila nádoby pro separování odpadu na 24 stanovištích. Regionální manažer Libereckého kraje Martin Holubec  řekl, že projekt městské nemocnice v Jablonci je pilotní. Dosud odpad třídily jen obce, školy, úřady nebo firmy, dodal.

Lidé jsou podle Holubce na třídění odpadu zvyklí, vyžadují ho stále, i když jsou zrovna v nemocnici. Chtějí také třídit více prvků, nejen PET lahve a papír. "Nádoby jsme rozmístili do všech pater a oddělení, aby mohli třídit všichni," upřesnila mluvčí nemocnice Petra Krajinová. Nemocnice podle ní třídí od poloviny prosince plasty, papír, nápojové kartony a na několika místech také sklo. Za toto období už zaznamenala výrazný úbytek komunálního odpadu.

Nejvíce se zatím vytřídilo PET lahví a papíru, velkou část odpadu tvořily kelímky z nápojových automatů a igelitové obaly. "Třídění zvlášť PET lahví a plastů je v Jablonci specifikum," podotkl Holubec. EKO-KOM podle něj ještě rozšíří nádoby na tříděný odpad ve venkovním areálu nemocnice. Pokud se projekt osvědčí, rozšíří se do dalších nemocnic.

Síť kontejnerů na tříděný odpad je v Libereckém kraji širší než v jiných regionech Česka. "Obce o ně mají zájem, čím více vytřídí, tím více ušetří za skládkovné či spalovnu," upozornil Holubec.

Akciová společnost EKO-KOM působí na trhu od roku 1997. Pro své klienty od té doby zajistila využití a recyklaci více než 3,5 milionu tun odpadů z nevratných obalů. Nyní je v ČR rozmístěno kolem 170.000 kontejnerů, odpady se třídí ve 5800 obcích. V roce 2007 vytřídil každý obyvatel v průměru 48,7 kilogramu odpadu.

Zdroj: http://www.tvrtm.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů