Pátek, 29. března 2024

Křižovatka energeticky úsporného stavění

V České republice stojí v současnosti zhruba třicet pasivních domů, v Rakousku to však je kolem dvou tisíc.
Křižovatka energeticky úsporného stavění
Stavební výroba i výroba stavebních hmot a materiálů je odvětvím, které v České republice vykazuje pozitivní statistické výsledky, ať už v rámci objemu prací nebo tržeb. Nicméně některé trendy jako nízkoenergetické stavění se na domácím trhu prosazují poněkud nesměle. Proto má být právě toto téma zvýrazněno na letošních Stavebních veletrzích v Brně.

Česká odborná veřejnost a drtivá většina laické veřejnosti dobře zná pojmy "udržitelná výstavba", "pasivní dům", "nízkoenergetický dům", což ale neznamená, že existuje jejich všeobecně akceptovaný jednotný význam. Ještě daleko větší roztříštěnost snah o zavedení těchto stavebních technologií do praxe ukazují státní správa, dodavatelé i samotní investoři.

Připomeňme dvě velmi obecná srovnání:

> V České republice stojí v současnosti zhruba třicet pasivních domů, v Rakousku to však je kolem dvou tisíc. > Zatímco u nás je podpora výstavby pasivních domů ze strany státních organizací i finančních domů téměř nulová, v Rakousku funguje propracovaný systém regionálních dotací a zvýhodněných půjček.

Státní správě, dodavatelům i investorům ale nelze upřít snahu. Je tu nová vyhláška o energetické náročnosti budov, včetně zavedení energetických štítků domů s účinností od 1. ledna 2009; na trhu existují technologie pro snížení energetické náročnosti staveb a podařilo se již realizovat několik zajímavých investičních projektů, jako jsou například Koberovy, největší soubor pasivních domů v ČR. Všem těmto pokusům ale evidentně chybí komplexní přístup, který by v rámci energeticky nenáročné výstavby funkčně propojil státní, komerční i soukromou sféru.

EFEKTIVNÍ PLATFORMA V BRNĚ

Poslední listopadový týden v roce 2008 proběhla v Brně významná ekologická akce, první vyvrcholení procesu, který by měl postupně vést k ekologizaci života u nás. Jednalo se o vyhlášení výsledků soutěže Energy Globe Award, přezdívané Ekologický Oskar (pozn. red.: informace k vyhodnocení této akce jsou na str. 57). Řada nominací z finálových osmnácti projektů se týkala tepla a jeho úspory v budovách.

Celosvětově zdaleka největší objem tepla zbytečně vyrobeného jde na účet bydlení a služeb obyvatelstvu... Obchody, úřady, nemocnice, školy, obytné domy, to všechno jsou emitenti tepla, které je spolu se skleníkovými plyny hlavním viníkem globálního oteplování. V současné době již nejde vlastně ani o diskusi o tomto tématu - dnes platí stavební zákon, který vychází z evropské legislativy a na rozdíl od předchozích zákonných úprav ekologická hlediska respektuje. Od 1. ledna roku 2009 rovněž platí některé odložené paragrafy zákona o hospodaření energií.

Jedním z nominovaných projektů na letošní EGA je REP HOUSE - energeticky pasivní rodinný dům v Moravanech u Brna. Další - energeticky úsporný obchod v Žatci - byl nominovaný pro "větší tepelné izolace obálky budovy, noční vychlazování objektu venkovním vzduchem nebo využívání odpadního tepla z chlazení potravin na přípravu teplé vody, výrobu teplé vody solárními kolektory, použití moderní vytápěcí techniky - kondenzační kotel či instalaci vstupních zákaznických dveří omezujících tepelné ztráty větráním...".

Anotace projektu vypadá jako pozvánka na Stavební veletrhy Brno, jako by stavba byla prováděna v duchu rad, prezentovaných mnohokrát v rámci seminářů na IBF, totiž "ve stylu pasivní, a přesto levný". Ani jedna z položek uvedených ve zdůvodnění nominace nechybí mezi exponáty či tématy IBF přinejmenším poslední desetiletí a další stovky různých řešení jednotlivých komponent, které jsou pro pasivní stavby nezbytné, bylo možno nalézt doslova v každé třetí expozici IBF Brno 2008. Tím spíše se v duchu úspor energií ponesou celé Stavební veletrhy v Brně v roce 2009, v roce českého předsednictví EU.

POZVÁNKA NA PRESTIŽNÍ AKCI

Stavební veletrhy Brno 2009, které jsou považovány za největší veletržní akci tohoto oboru v České republice, představují ideální platformu pro komplexní řešení podstatných a aktuálních otázek. Proto také organizátoři zvolili jako zvýrazněné téma pro letošní ročník Energeticky úsporné stavění. Promítne se do odborných konferencí, seminářů a dalších akcí doprovodného programu, stejně jako do samotných expozic vystavovatelů.

V jarním termínu 21. - 25. dubna 2009 se tedy uskuteční 14. ročník mezinárodního stavebního veletrhu IBF, jubilejní 10. ročník mezinárodního veletrhu technických zařízení budov SHK BRNO a 3. ročník samostatného mezinárodního veletrhu investic, financí, realit a technologií pro města a obce URBIS INVEST (pravidelně se zde prezentují všechny kraje ČR, ale i vystavovatelé ze SR a vybraných regionů Polska).

Půjde o nejvýznamnější ucelenou přehlídku stavebnictví v České republice s mezinárodním přesahem. Její součástí nebude jen bohatý doprovodný program věnovaný mnoha důležitým otázkám v oblasti stavebnictví či investičních příležitostí, ale i poradenské centrum pro návštěvníky v oboru alternativních zdrojů energie (nárůst zaznamenává zejména obor fotovoltaiky), nebo samostatný průvodce s mapkou a lokalizací vystavovatelů, kteří se touto problematikou zabývají. Novinkou má být komplexní řešení bezpečnosti budov - tomuto zaměření bude věnován celý jeden pavilon.

AUTOR: Jana Tyrichová
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů