Pátek, 19. dubna 2024

WATENVI o dotacích z OPŽP

O dotacích z OPŽP se bude jednat v rámci doprovodného programu po celou dobu konání květnového Mezinárodního vodohospodářského a ekologického veletrhu WATENVI
WATENVI o dotacích z OPŽP

Už více než 300 žádostí o platbu podali na Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP) příjemci dotací. Všechny úspěšně prošly předepsanými administrativními kroky. Právě o dotacích z Operačního programu životního prostředí (OPŽP) se bude jednat v rámci doprovodného programu po celou dobu konání květnového Mezinárodního vodohospodářského a ekologického veletrhu WATENVI. 

Z OPŽP by mohla být, asi rok od schválení programu, uvolněna více než jedna miliarda korun. Ty by měli dostat příjemci na své účty. „Je to dobrý pocit, za kterým se skrývá usilovná práce administrativních pracovníků fondu,“ zhodnotil situaci Petr Valdman, náměstek ředitele SFŽP. Podotkl, že financovány byly zejména tzv. rychlé projekty na zateplování škol, ale též se rozběhlo i průběžné financování vodohospodářských projektů.

K výraznému nárůstu došlo poté, co v polovině listopadu 2008 doporučil Řídící výbor ministrovi Martinu Bursíkovi ke schválení 175 vodohospodářských projektů. Ty se ucházely o podporu z Prioritní osy 1 programu v rámci III. výzvy OPŽP. Projekty reprezentovaly celkovou dotaci z Fondu soudržnosti ve výši přes 13,4 miliardy korun. Šlo o největší objem podpory v historii SFŽP navržené ke schválení v rámci jedné výzvy. Česko totiž tlačí snížení znečištění z komunálních zdrojů do roku 2010 v rámci požadavků EU. Vodohospodářství patří ke zvýrazněným oborům letošního ročníku WATENVI. 

Vodohospodářské projekty mají zelenou,  další výzva vyhlášena

Ministerstvo životního prostředí ČR vyhlásilo 8. prosince loňského roku VII.výzvu pro podávání žádostí o dotace z OPŽP, která se týká vybraných oblastí podpory z prioritní osy. Cílem je zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní, dále snížení znečištění z komunálních zdrojů a zlepšení jakosti pitné vody.

Žádosti o podporu jsou přijímány od 15. prosince 2008 do 23. února 2009. Řídící orgán OPŽP vyšel vstříc municipalitám, které tlačí závazky v oblasti čistoty městských vod vyplývající z přístupové dohody ČR k EU. V této souvislosti je velmi důležitý aktualizovaný seznam aglomerací, který je nedílnou součástí této výzvy. 

Ministr Bursík: Žádné peníze se do Bruselu se vracet nebudou

Z dosavadních informací Řídícího výboru OPŽP vyplývá, že naprostá většina obcí nemá problém se s dotačními podmínkami vyrovnat. Obce jsou vesměs výborně připraveny na možnost získání financí pro stavby a rekonstrukce čistíren odpadních vod. Některé zájmové skupiny však MŽP obviňují, že dojednanými podmínkami pro přijatelnost provozních smluv znemožnilo získání dotace pro většinu žadatelů. „Obrovský zájem ze strany obcí i množství peněz, které projekty doporučené ke schválení představují, jsou důkazem pravého opaku,“ tvrdí ministr životního prostředí Martin Bursík. Vzhledem k velké poptávce po dotacích souvisejících s našimi závazky vůči EU v oblasti odkanalizování a čištění městských odpadních vod lze předpokládat, že zbylé alokované prostředky v operačním programu budou přiděleny žadatelům už v letošním roce. Tedy ještě v první polovině programového období 2007-2013. Dotační prostředky určené na tyto stavby v rámci OPŽP se tak nebudou v žádném případě vracet zpět do Bruselu. V této souvislosti nechalo MŽP vypracovat analýzu tzv. problematických aglomerací.

O nových projektech poskytne informace veletrh

Podle ministra životního prostředí Martina Bursíka se ČR v letošním roce zaměří také na mezinárodní vyjednávání nové dohody o ochraně klimatu, což je priorita Českého předsednictví ve společenství. „Nezapomeneme ani na praktické kroky na domácí scéně. Připravovaný zákon o odpadech razantně zvýší recyklaci a zároveň lidem usnadní třídění odpadů. Téměř připravený je i nový progresivní zákon o ovzduší. Na přelomu jara a léta pak spustíme rozsahem unikátní dotační program na podporu úspor v domácnostech. Očekáváme investici kolem deseti miliard korun do zateplení domů, regulace vytápění a využívání obnovitelných zdrojů v domácnostech. Další krokem bude nová národní politika ochrany klimatu a navržení vyhlášení dvou nových národních parků, “ řekl ministr.

Tyto novinky budou prezentovány v Brně  na WATENVI. Tvoří jej Mezinárodní vodohospodářská výstava VOD-KA, kterou pořádá SOVAK ČR a  Mezinárodní veletrh techniky pro tvorbu a ochranu životního prostředí ENVIBRNO. WATENVI se uskuteční na brněnském výstavišti od 26. do 28. května 2009.

Uzávěrka na výhodné metry je 31. ledna

Včas přihlášené firmy na veletrh WATENVI mají možnost získat nejen lepší výstavní prostory, ale také výhodnější ceny za metr čtvereční.  Ty jsou časově omezeny a platí do 31. ledna 2009. Pozdější přihlášky už budou posuzovány dle standardních podmínek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů